Winorośl Nero to odmiana pochodzenia węgierskiego, która została wyselekcjonowana ze skrzyżowania Winorośli Medoc Noir i Csaba Gyoengye. Cieszy się dużą popularnością w wielu krajach, w tym również w Polsce.
Wynika to głównie z tego, że Winorośl Nero plonuje bardzo oficie i wykazuje wysoką mrozoodporność. Cechuje ją też wysoka zdrowotność, więc z uprawą poradzą sobie nie tylko profesjonaliści, ale też amatorzy.
Winorośl Nero to idealny wybór do przydomowego ogrodu, na działkę lub plantację towarową.
Charakterystyka krzewu
Winorośl Nero rośnie silnie, wspinając się po podporach za pomocą wąsów czepnych. Docelowo osiąga około 3-5 metrów wysokości. Pędy ma mocne, wyniosłe. Liście dość charakterystyczne, duże, trójklapowe i pięcioklapowe w kolorze zielonym.
Winorośl Nero kwitnie w czerwcu, wydając na świat kwiaty w kolorze białym lub żółtawym. Odmiana w okres owocowania wchodzi późno, bo najczęściej w czwartym lub piątym roku po posadzeniu, więc na pierwsze zbiory trzeba będzie poczekać.
Później plonuje bardzo obficie, corocznie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na drugą połowę września. Krzewy Winorośli Nero sprzedawane są w donicach.
Owoc
Winorośl Nero płodzi średnie i duże grona o stożkowym kształcie, często z bocznym skrzydłem o masie około 300-500 gramów. Pojedyncza jagoda jest duża, bo około 2,5 grama, w kształcie kulista. Skórka w kolorze granatowo-czerwonym lub granatowo-czarnym, z woskowym nalotem.
Miąższ owoców jest mięsisty, chrupki, aromatyczny, najczęściej z dwoma stosunkowo dużymi pestkami. W konsumpcji owoce są smaczne, słodkie, bardzo delikatne. Jest to odmiana typowo deserowa, więc można śmiało spożywać owoce po zerwaniu z krzewu.
W takiej postaci są najcenniejsze dla naszego zdrowia, ponieważ pozwalają dostarczyć organizmowi wielu witamin, minerałów i składników odżywczych. Jednak owoce Winorośli Nero można dodawać też do deserów, ciast, koktajli, czy różnych potraw.
Wyjdą z nich pyszne dżemy, kompoty, soki, czy nawet nalewki i wina.
Uprawa
Winorośl Nero najlepiej sadzić na słonecznych i zacisznych stanowiskach, ponieważ to zapewni dorodne i smaczne owoce. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, zasobna w wapń, z obojętnym pH.
Winorośli Nero nie służą bardzo mokrych i ciężkich podłoży, więc takich lepiej się wystrzegać. Krzew jest pnący, więc wymaga sadzenia przy podporach, pergoli, ścianach budynku lub altanach. Odmiana wysoce odporna na mrozy, ale mimo wszystko młode sadzonki lepiej zabezpieczać przed pierwszą zimą.
Wykazuje też dobrą odporność na choroby, w tym na mączniaka. Jest nieco bardziej wrażliwa na szarą pleśń, więc nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach. W uprawie Winorośli Nero ważne jest również regularne przycinanie, ponieważ dobrze wykonany zabieg zapewni dorodne owoce i dobrą plenność.
Krzew należy ciąć w stanie zimowego spoczynku i w okresie wegetacji. Zimowe cięcie wykonujemy pod koniec lutego lub na początku marca. Wówczas wykonujemy cięcie między 5-8 pąkiem, najlepiej 2 cm nad pąkiem, pod kątem.
Zapylacze
Winorośl Nero nie wymaga zapylaczy.