GRUSZA SANTA MARIA | drzewkaogrodowe.pl
GRUSZA SANTA MARIA | drzewkaogrodowe.pl
GRUSZA SANTA MARIA | drzewkaogrodowe.pl
GRUSZA SANTA MARIA | drzewkaogrodowe.pl

GRUSZA SANTA MARIA

Podkładka: Pigwa S1.

Wysokość drzewka: przycięta do ok. 150/170cm.

Wiek drzewka: 2 lata

Stan: Roślina świeżo wykopana z gruntu.

Specyfikacja: Korzenie drzewka zabezpieczone są w balocie, na czas transportu drzewek.

Certyfikowane rośliny

Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Producent

Kupujesz bezpośrednio od producenta. Posiadamy ponad 25 letnie doświadczenie w produkcji materiału szkółkarskiego

Gratisowa roślina

Do każdego zamówienia powyżej 100zł dodajemy roślinę gratis.

Darmowa wysyłka

Dla wszystkich karanych o wartości powyżej 300zł gratis.

Opis

Grusza Santa Maria to odmiana wyselekcjonowana we Włoszech jako krzyżówka Gruszy William i Coscia. Cechuje ją dobra plenność, umiarkowana odporność na mróz i choroby. Jej walory zostały docenione w Turcji, ale nie tylko, ponieważ w innych krajach również jest uprawiana.

W Polsce znana od 1951 roku. Grusza Santa Maria idealne sprawdza się w sadach produkcyjnych, przydomowych ogrodach oraz na działkach.

  

Charakterystyka drzewa

Drzewo owocowe tej odmiany gruszy rośnie stosunkowo silnie. Koronę tworzy średni zagęszczoną lub zwartą o kulistym kształcie. Docelowo osiąga około 3-4 metrów wysokości. Odmiana owocuje szybko, bo najczęściej pierwszych zbiorów można spodziewać się już w drugim roku od posadzenia.

Owocuje obficie, corocznie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na początek sierpnia. 

Owoc

Grusza Santa Maria rodzi owoce średnich rozmiarów lub duże. Kształt mają owalny, skórkę początkowo mają zieloną, lecz w pełni dojrzałości zmienia swoją barwę na żółtą i pokrywa się wyraźnym, czerwonym rumieńcem.

Miąższ jest biały, słodki i soczysty. Idealnie smakują zaraz po zerwaniu i warto je spożywać na surowo, ponieważ zawierają sporą ilość składników odżywczych i mineralnych. Owoce mogą stanowić też składnik różnego typu deserów, ciast, czy potraw.

Są świetne do produkcji rozmaitych przetworów, w tym na przykład konfitur, dżemów, czy marmolad. 

Uprawa

Odmiana preferuje ciepłe i słoneczne stanowisko, najlepiej osłonięte od silnego wiatru. Dla Gruszy Santa Maria dobra będzie gleba żyzna, przepuszczalna, o umiarkowanym stopniu wilgotności i odczynie kwasowości zbliżonym do lekko kwaśnego lub obojętnego.

Drzewko dobrze sobie radzi z różnego typu chorobami i mrozem, lecz mimo wszystko młode drzewko lepiej zabezpieczać przed zimą, zwłaszcza jeśli do nasadzenia doszło jesienią. W uprawie Gruszy Santa Maria kluczowe znaczenie ma też regularne przycinanie, a pierwszy zabieg powinno wykonać się wiosną, nawet po bezpośrednim posadzeniu.

Jeśli drzewko zostało umieszczone w gruncie na jesieni, to z takim zabiegiem trzeba poczekać do najbliższej wiosny i powinien objąć skrócenie pędów bocznych o 1/3 długości i przewodnika o połowę. Jeśli nie ma rozgałęzień, to sadzonkę należy przyciąć na wysokości 80 cm.

W kolejnych latach trzeba wykonywać też cięcie formujące koronę, a gdy już zostanie ukształtowana, to skupiamy się na cięciu prześwietlającym i sanitarnym. Oznacza to usuwanie pędów krzyżujących się, rosnących do środka lub konkurujących z przewodnikiem.

Dodatkowo, trzeba usuwać chore, stare lub uszkodzone pędy. Co ważne, zabieg zawsze powinno się wykonywać tylko w słoneczne i pogodne dni, a powstałe rany warto zabezpieczać maścią ogrodniczą.

Zapylacze

Grusza Santa Maria jest w części samopylna, więc nie wymaga w swoim otoczeniu obecności zapylaczy. Mimo wszystko, aby wzmocnić owocowanie, warto umieścić w jej pobliżu odmianę, która kwitnie w tym samym czasie.

Dobrym zapylaczem dla Gruszy Santa Maria będzie odmiana Red Faworytka, Patten, Lipcówka Kolorowa, Konferencja lub Faworytka.

Szczegóły produktu

Komentarze (0)

Brak opinie

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

8 innych produktów w tej samej kategorii: