ŚWIDOŚLIWY

Świdośliwa to krzew owocowy, należący do rodziny różowatych i podrodziny jabłkowatych. Jego nazwa wywodzi się od francuskiego słowa amalanche, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „małe jabłko”. Świdośliwy naturalnie rosną w Ameryce Północnej, głównie w Kanadzie. Jednak spotykane są także w północnej Afryce, wschodniej Azji i Europie. W uprawie swidośliwy cieszą się coraz większą popularnością. Wynika to głównie z walorów zdobniczych krzewu w okresie kwitnienia i owocowania, ale również jesienią, ponieważ liście niektórych odmian przybierają wspaniałe kolory.

Świdośliwy dobrze plonują i rodzą smaczne owoce, które są źródłem witamin z grupy B, witaminy C, wapnia, żelaza, potasu i magnesu. Wystarczy zatem regularnie po nie sięgać, by dobroczynnie wpłynąć na swoje zdrowie. Krzewy owocowe wykazują też dobrą odporność na mróz i choroby, więc z uprawą poradzą sobie nie tylko profesjonaliści, ale też amatorzy. Świdośliwy są idealnym wyborem do przydomowego ogrodu, na działkę lub teren firmy, zwłaszcza że godnie zastąpią krzewy ozdobne. Można je też sadzić na plantacjach towarowych.

Krzewy świdośliwy najczęściej dorastają do 4-5 wysokości, lecz można je swobodnie formować za pomocą cięcia. Pokrój mają niski, rozłożysty bądź smukły. Liście świdośliwy zazwyczaj mają kształt owalny z nieco ząbkowatymi brzegami, choć może się on nieco różnić w zależności od gatunku. Krzewy owocowe zaczynają kwitnąć miej więcej w połowie maja, pokrywając się białymi lub biało-różowymi kwiatami zebranymi po kilka w pęczkach. W okres owocowania świdośliwy wchodzą już w trzecim lub czwartym roku po posadzeniu.

Owocują na pędach ubiegłorocznych i dwuletnich bardzo obficie, corocznie. Owoce świdośliw są małe, podobne rozmiarem i kolorem do borówki amerykańskiej. Mają zwykle od 5 do 15 mm średnicy. Skórka początkowo jest czerwona, w trakcie dojrzewania staje się ciemna, niemal czarna. W smaku owoce są słodkie, bardzo soczyste.  Do zbioru gotowe w czerwcu, ale mogą spokojnie zostać na gałązkach nawet do zimy. Z racji tego, że owoce świdośliw są smaczne i bogate w wiele witamin i składników mineralnych, to warto po nie sięgać w surowej postaci. Jednak sprawdzą się też jako dodatek do ciast, deserów i różnych potraw. Owoce możemy mrozić, przerabiać na dżemy, kompoty i soki.

W naszym sklepie można nabyć młode sadzonki świdośliwy. Oferowane odmiany różnią się wielkością owoców, pokrojem krzewu, a także plennością i wymaganiami podłoża. Wszystkie sadzonki są za to najwyższej jakości, wolne od chorób i uszkodzeń. Na czas transportu zabezpieczamy je w odpowiedni sposób, więc nie trzeba obawiać się o żadne uszkodzenia. Wystarczy tylko dostosować się do wymagań danej rośliny, a odwdzięczy się obfitymi i smacznymi plonami.