Jagoda Kamczacka Velikan wywodzi się z Rosji. To odmiana deserowa, która doskonale nadaje się do bezpośredniego spożycia, przygotowania przetworów, a nawet zamrażania.
Owoce jagody Kamczackiej Velikan wyróżniają się cylindrycznym, wąskoowalnym kształtem i intensywnym niebieskim kolorem, który dodatkowo podkreśla szary, woskowy nalot. Krzew w sprzyjających warunkach wydaje intensywne plony.
Z jednego krzaczka można uzyskać nawet do 2,5 kg owoców, przy czym średnia masa pojedynczej, dojrzałej jagody waha się w przedziale od 1,4 do 2 gramów.
Jagoda Kamczacka Velikan należy do kategorii odmian średnio wczesnych. Pierwsze dojrzałe owoce mogą się pojawić już w pierwszej połowie czerwca i zwykle utrzymują się do początku lipca.
W smaku owoce jagody Kamczackiej Velikan zwracają uwagę doskonałym połączeniem słodyczy i kwaskowatości.
Krzew
Uprawiany w donicy krzew jagody Kamczackiej Velikan dorasta do 1,5-1,8 metra wysokości. Roślina wyróżnia się szybkim tempem wzrostu, a roczne przyrosty mogą wynieść nawet do 50 cm. Roślina wyróżnia się kulistym pokrojem. Sztywne pędy są wyraźnie wzniesione.
Uprawa
W celu zapewnienia optymalnych warunków wzrostowych, niezbędnych dla pobudzenia kwitnienia jagoda Kamczacka Velikan wymaga stanowiska słonecznego.
Zalecane podłoże dla tej odmiany jagody to gleba piaszczysto-gliniasta, umiarkowanie wilgotna, o odczynie lekko kwaśnym, do maksymalnie lekko zasadowego. Roślina nie jest w pełni mrozoodporna, a kwiaty mogą przetrwać przymrozki do maksymalnie -6 stopni Celsjusza.