Winorośl Swenson Red to popularna odmiana deserowa i przerobowa pochodząca ze Stanów Zjednoczonych. Została wyselekcjonowana przez Elmera Swensona, legendarnego amerykańskiego hodowcę, który przez wiele lat wyhodował różne szczepy winorośli dedykowanych do uprawy w chłodnym klimacie.
Winorośl Swenson Red plonuje obficie, wydając na świat duże i słodkie owoce. Krzew wykazuje wytrzymałość na mróz i choroby grzybowe, więc z jego uprawą poradzą obie nie tylko profesjonaliści, ale też amatorzy. Idealny do przydomowego ogrodu lub na działkę.
Odmiana polecana także na plantacje towarowe.
Charakterystyka krzewu
Winorośl Swenson Red rośnie bardzo silnie, osiągając docelowo około 3-5 metrów wysokości. Liście ma bardzo dekoracyjne, duże, ciemnozielone. Jesienią pięknie przebarwiają się na żółto i stanowią ciekawy element naszych posesji. Krzew kwitnie w czerwcu, wydając na świat żółte kwiaty.
W okres owocowania Winorośl Swenson Red wchodzi dość późno, bo dopiero w czwartym roku po posadzeniu możemy spodziewać się pierwszych owoców. Za to później plonuje regularnie, bardzo obficie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na pierwszą połowę września.
Sadzonki Winorośli Swenson Red sprzedawane są w donicach.
Owoc
Owoce winorośli rosną w długich, cylindrycznych, średniej wielkości gronach o wadze około 140 gramów. Pojedyncze owoce są średniej wielkości, okrągłe lub lekko owalne, delikatnie spłaszczone. Skórkę mają czerwono-różową, obmytą grubym, woskowym nalotem.
Miąższ owoców jest zwarty, winno-słodki, bardzo smaczny, z malinowo-truskawkowym posmakiem. Owoce można przeznaczyć do spożycia na surowo, zwłaszcza że zawierają w sobie wiele cennych składników.
Wyjdą z nich pyszne desery, ciasta, koktajle, sałatki owocowe, czy inne potrawy. Owoce sprawdzają się też w przetwórstwie, zwłaszcza przy wyrobie wina, musów, konfitur, czy dżemów.
Uprawa
Winorośl Swenson Red najlepiej czuje się na ciepłym i słonecznym stanowisku, które jest osłonięte od silnego wiatru. Gleba powinna być żyzna, wapienna, przepuszczalna. Odmianie nie służą bardzo wilgotne i kwaśne podłożą, więc takich lepiej się wystrzegać.
Winorośl Swenson Red dobrze znosi niskie temperatury, ale mimo wszystko młode sadzonki warto zabezpieczać na pierwszą zimę. Roślinę możemy spokojnie okryć włókniną, zaś nad korzeniami usypać kopczyk z ziemi, torfu lub kory o wysokości około 30 cm.
Kopczyk ochroni sadzonkę przed zalaniem wodą podczas odwilży i wymarznięciem w zimie. Winorośl Swenson Red wykazuje dobrą odporność na choroby, ale na mączniaka rzekomego jest dość podatna, więc warto zachować czujność.
Krzewy trzeba też intensywnie nawozić, najlepiej obornikiem i przycinać, ponieważ winorośl jest pnączem, które bez takich zabiegów będzie się za bardzo rozrastać. Sadzonki w pierwszym roku warto prowadzić na jeden-dwa pędy, czyli tnąc na 1 lub 2 oczka.
Przycinając krzew, powinniśmy mieć na uwadze, że pąki kwiatowe tworzą się wyłącznie na jednorocznych pędach. Z pędów starszych wyrastają latorośle płonne, bez kwiatów, więc trzeba je usuwać w maju.
W trakcie sezonu usuwamy też pędy za 2-5 liściem od wykształconego grona, czy te, które pojawiają się w kątach liści. Gdy grona zaczynają dojrzewać, możemy przerzedzić w ich okolice liście, a taki zabieg sprawi, że słońce bez problemów dotrze do owoców.
Zapylacze
Winorośl Swenson Red nie wymaga zapylaczy.