Figowiec odmiany Brown Turkey wyróżnia się obfitym owocowaniem, wydając duże, brązowo-purpurowe owoce o kontrastującym, delikatnie różowym miąższu i intensywnym smaku.
Figowiec Browny Turkey zaczyna kwitnienie jeszcze przed pełnym rozwojem liści, na przełomie marca i kwietnia, a owoce swoją pełną dojrzałość osiągają zwykle we wrześniu. Pojedyncze owoce wyrastają koło liści, niekiedy tworząc gęste skupiska.
Odpowiednio pielęgnowany figowiec Brown Turkey osiąga rozmiary dużej śliwki i zwraca uwagę wyjątkowo słodkim smakiem.
Dojrzałe owoce mogą być spożywane na surowo lub po uprzednim przetworzeniu.
Krzew
Figowiec Brown Turkey to niewielki krzew lub drzewo, które przy zapewnieniu optymalnych warunków osiągnąć może nawet do 3 metrów wysokości. Roślina należy do kategorii samopylnych, dlatego może być z powodzeniem uprawiana samodzielnie.
Uprawa
Dla uzyskania optymalnych warunków wzrostu i w celu pobudzenia kwitnienia, figowiec Brown Turkey wymaga zastosowania stanowiska słonecznego lub półcienistego, osłoniętego od wiatru. Roślina wymaga zapewnienia gleby żyznej, próchniczej, o wysokim poziomie przepuszczalności.
W przypadku uprawy w słabszym gatunkowo podłożu należy zadbać o odpowiednie nawożenie rośliny, pamiętając przy tym, by nie dopuścić do przenawożenia, ponieważ nadmiar substancji odżywczych może się przyczyniać do gubienia owoców.
Figowiec Brown Turkey należy do gatunków mrozoodpornych, dlatego może być z powodzeniem uprawiany w gruncie, a w okresie zimowym nie wymaga stosowania dodatkowego zabezpieczenia przed zimnem.