DERENIE JADALNE

Derenie jadalne to krzewy owocowe należące do rodziny dereniowatych (Cornaceae). Pochodzą z południowo-wschodniej Europy i Azji. Powszechnie uprawiane w wielu krajach, w tym również w Polsce. Derenie jadalne są wyjątkowo dekoracyjna przez cały rok. W okresie wczesnowiosennym, jako jedna z pierwszych zaczyna kwitnąć, pod koniec lata, wydaje na świat czerwone owoce, zaś jesienią ładnie przebarwiają się liście na kolor bladoróżowy do pomarańczowego.

Owoce dereni jadalnych nie dość, że prezentują się efektownie i są smaczne, to jeszcze stanowią bogate źródło witamin, minerałów i składników odżywczych. Wystarczy sięgać po nie regularnie, by wspomóc walkę z problemami układu pokarmowego, poprawić swoją odporność, a także niwelować skutki niedokrwistości. Krzewy dereni jadalnych są też stosunkowo proste w uprawie, więc idealne nie tylko do profesjonalnych nasadzeń, ale też amatorskich. Odpowiednie zatem na plantację towarową, jak i do przydomowego ogrodu lub na działkę.

Krzewy dereni jadalnych rosną powoli, tworząc koronę kulistą o wzniesiony pokrój. W naturalnych warunkach  krzewy mogą osiągać do 7 metrów wysokości. W ogrodach uprawiane są najczęściej jako niższe rośliny, nieprzekraczające 3-4 metrów. Derenie jadalne kwitną zwykle w lutym i marcu, jeszcze przed wytworzeniem liści. Wówczas tworzą baldachowate kwiatostany, złożone z drobnych, pojedynczych, promienistych kwiatów w kolorze żółtym. Liście mają eliptyczne, ułożone naprzemianlegle. W okres owocowania derenie jadalne wchodzą bardzo szybki i pierwszych owców przy wersjach szczepionych możemy spodziewać się po około dwóch latach od posadzenia.

Dojrzałość zbiorcza owoców przypada pod koniec lata. Są one czerwone, drobne, owalne, zebrane w niewielkie grona. W smaku owoce są słodko-kwaśne. Można je spożywać na surowo, dodawać do ciast, deserów, koktajli, sałatek owocowych i różnych potraw. Z owoców dereni jadalnych wyjdą też pyszne przetwory, w tym na przykład nalewki, dżemy, syropy, czy konfitury. Owoce można też mrozić lub suszyć, a w takiej postaci mogą stanowić aromatyczną przyprawę do marynat. Ciekawym sposobem na przetworzenie owoców dereni jadalnych jest ich kiszenie. 

W ofercie naszego sklepu pojawia się wiele odmian derenia jadalnego. Cechuje je wysoka plenność oraz wysoka odporność na mróz, więc mogą być uprawiane w dowolnym regionie Polski. Nie zabrakło tych najpopularniejszych odmian, a więc na przykład Derenia Bolestraszyckiego i Derenia Szafera, czy Raciborskiego, odmiany, która rodzi duże, soczyste i pełne smaku owoce. Warto zauważyć, że wszystkie nasze sadzonki są  wysokiej jakości. Wolne od uszkodzeń i chorób. Na czas transportu zabezpieczamy je w odpowiedni sposób, co sprawia, że do klientów docierają w nienaruszonym stanie. Wystarczy zapewnić sadzonkom odpowiednie warunki do wzrostu, a odwdzięczą się dobrym plonowaniem i zbiorem.