Aronie to krzewy owocowe należące do rodziny różowatych. Obejmują dwa gatunki: aronię czarnoowocową i aronię czerwoną, a także ich mieszańca, czyli aronię śliwolistną. Wszystkie wymienione gatunki rosną naturalnie w Ameryce Północnej – od Nowej Fundlandii i Ontario, po Florydę, czy Teksas. Rosną tam w wilgotnych i bagiennych lasach, a także na mokradłach. W Europie i innych rejonach świata początkowo krzewy aronii były uprawiane jako rośliny dekoracyjne. Dopiero z czasem zaczęto dostrzegać owoce aronii ze względu na zastosowanie w przetwórstwie i właściwości zdrowotne.
To właśnie one są bogatym źródłem flawonoidów (w tym na przykład rutyny, kwercetyny i antocyjanów), witamin (P, C, B2, B9, E) i soli mineralnych (żelazo, wapń, miedź, mangan, bor). Tak duża zawartość prozdrowotnych składników sprawia, że owoce aronii mogą stanowić uzupełnienie zbilansowanej diety i wspomóc dobre zdrowie. Nie sposób pominąć też tego, że sama uprawa krzewów nie jest trudna, więc poradzą sobie z nią jednakowo doświadczeni sadownicy, jak i amatorzy. Dlatego warto pomyśleć o posadzeniu aronii w przydomowym ogrodzie lub na działce. Krzewy aronii sprawdzą się na też na plantacji towarowej, zwłaszcza że z roku na rok rośnie zapotrzebowanie na owoce.
Aronie najczęściej dorastają do 2-2,5 m wysokości, zdarza się, że rosną też do 3-4 m. Krzewy mają pokrój wyprostowany. Rozrastają się przez odrosty korzeniowe, więc z czasem tworząc gęste zarośla. Liście aronii są skórzaste, mocno błyszczące, pojedyncze. Jesienią pięknie się przebarwiają na jaskrawoczerwony kolor, a później opadają. Krzewy aronii kwitną bardzo obficie wczesną wiosną drobnymi, kremowobiałymi kwiatami, czasem z różowym odcieniem. Kwiaty zebrane są w baldachogrona i osiągają do około 6 cm. Lekko pachną i są miododajne, więc stanowią pożywienie dla owadów. Z końcem lata zaczynają dojrzewać owoce, ale pozostają na krzewach przez wiele tygodni, nawet do zimy.
Owoce aronii są kuliste, mięsiste i soczyste, zebrane w wiszące grona. W zależności od odmiany skórka może mieć ciemnogranatowy lub czerwony kolor. W smaku niestety cierpnie, nieprzyjemne, ale wysokie walory zdrowotne sprawiają, że i tak warto po nie sięgać. Oczywiście nie musimy spożywać owoców bezpośrednio po zerwaniu z krzewu. Możemy je dodawać je do deserów, ciast, sałatek owocowych, koktajli, czy nawet różnych potraw. Z owoców aronii wychodzą pyszne dżemy, kompoty, soki, nalewki, czy musy.
Sadzonki aronii są chętnie wybierane przez początkujących sadowników, jak i doświadczonych. Nasza firma doskonale to rozumie, dlatego zapewniamy dostęp do najlepszych sadzonek tych wyjątkowych krzewów owocowych. Są one wysokiej jakości, wolne od uszkodzeń i chorób. Na czas transportu zabezpieczamy sadzonki, więc do klientów docierają w nienaruszonym stanie. Wystarczy zapewnić im odpowiednie warunki do wzrostu, a sadzonki odpłacą się obfitym plonowaniem.