Orzech Włoski to długoletnie drzewo owocowe należące do rodziny orzechowatych. Jego naturalnym siedliskiej jest Azja i Europa, więc świetnie czuje się również w naszym klimacie. Do niewątpliwych zalet Orzecha Włoskiego należy prosta uprawa, czy to, że daje smaczne i zdrowe owoce.
Co więcej, pięknie prezentuje się tam, gdzie zostanie posadzony, zapewniając też schronienie przed słońcem w okresie letnim. Orzech Włoski świetnie wpisze się w aranżację przydomowego ogrodu lub na działce. Można też nasadzić nim sady towarowe.
Charakterystyka drzewa
Orzech Włoski rośnie bardzo silnie, dorastając nawet do 20 metrów wysokości. Jednak w ogrodach drzewo najczęściej rośnie o połowę niższe. Pokrój drzewa jest rozłożysty, bardzo piękny.
Najlepiej prezentuje się w przydomowych ogrodach i na działkach, ponieważ daje głęboki cień i pozwala na chwilę odpoczynku w czasie letnich upałów. Kora na pniu jest gładka, popielato szara. Liście Orzecha Włoskiego są duże i pierzaste, zielone.
Orzech Włoski plonuje obficie, każdego roku. Pierwszych owoców zwykle można spodziewać się po 2-4 latach od posadzenia. Dojrzałość zbiorcza przypada w październiku. Warto w tym miejscu zauważyć, że liście, kora i łupiny orzecha włoskiego mają właściwości lecznicze.
Wykazują działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.
Owoc
Orzech Włoski rodzi duże owoce o kulistym kształcie, które okryte są zieloną i gładką łupiną. Gdy dojrzewa, pęka i ukazuje twardą, brązową skorupkę. Pod nią znajdują się dwa duże, jadalne nasiona. Są one słodkie, soczyste i tłuste.
Najlepiej spożywać je na surowo, zerwane prosto z drzewa, ponieważ w tej postaci stanowią źródło składników odżywczych, w tym na przykład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Owoce Orzecha Włoskiego można też suszyć i dodawać posiekane do deserów, ciast, sałatek, czy nawet pieczywa. Będą stanowić dobry surowiec na domowe nalewki i likiery.
Uprawa
Orzech Włoski dobrze czuje się na ciepłym i słonecznym stanowisku. Najlepsza jest dla niego zachodnia, południowo-zachodnia lub północno-zachodnia. Gleba powinna być żyzna, próchnicza, bogata w wapń. Odczyn gleby powinien być zasadowy lub obojętny z pH oscylującym w granicach 6,5-7,5.
Należy wystrzegać się podłoża podmokłego, zbyt ciężkiego i zwięzłego. Optymalny termin sadzenia drzewa owocowego to jesień i wczesna wiosna, ponieważ wtedy znajduje się w stanie spoczynku i jest największe prawdopodobieństwo jego przyjęcia.
Orzech Włoski charakteryzuje się wysoką mrozoodpornością, więc może być uprawiany na terenie całego kraju. Nawet jeśli przemarznie w surową zimę, to ma zdolność regenerowania uszkodzeń. Młode drzewko ma dość płytki system korzeniowy, więc wiosną należy je podlewać.
Kilkuletnie drzewo poradzi już sobie samo. W uprawie Orzecha Włoskiego ważne jest też cięcie, szczególnie w przypadku młodych sadzonek. Jego celem jest odpowiednie uformowanie korony.
Duże drzewa też warto przycinać w celu prześwietlania korony lub nadania jej nieco mniejszych rozmiarów. Cięciem jednak najlepiej obejmować te pędy, których średnica nie przekracza pięciu centymetrów.
Przycinanie grubszych pędów może powodować trudno gojące się rany i osłabiać drzewo.
Zapylacze
Orzech Włoski nie potrzebuje zapylacza.