ŻURAWINY

Żurawiny to krzewy owocowe zaliczane do rodziny wrzosowatych. Wywodzą się z Ameryki Północnej, gdzie rosną dziko na kwaśnych torfowiskach wysokich oraz na bagnach. Obecnie żurawina jest bardzo powszechna i uprawiana na szeroką skalę nie tylko w USA, ale również w wielu innych krajach, w tym również w Polsce.

Popularność tych krzewów owocowych wynika nie tylko z wysokiej odporności na mróz i choroby, czy ze stosunkowo łatwej uprawy, ale również z tego, że owoce są źródłem witamin (np. witaminy A, C i z grupy B), minerałów (wapń, potas, jod, magnez), przeciwutleniaczy, garbników, polifenoli i karotenoidów, które dobroczynnie wpływają na zdrowie. Wystarczy regularnie po nie sięgać, by zwalczyć rozmaite problemy układu pokarmowego, układu moczowego, czy wspomóc w naturalny sposób walkę z anginą i przeziębieniem. Poza tym krzewy żurawiny są dość atrakcyjne pod kątem wizualnym, więc przy okazji mogą stanowić ciekawy element dekoracyjnych naszych posesji, przydomowych ogrodów i działek. To również świetny wybór na profesjonalne plantacje, zwłaszcza że jest spore zapotrzebowanie na owoce żurawiny.

Krzewy żurawiny rosną silnie lub średnio silnie, osiągając około 15-30 cm wysokości. Tworzą płożące, wiotkie pędy, które dorastają nawet do 2 metrów. To właśnie z nich wyrastają pionowo owoconośne pędy. Liście żurawiny są drobne, owalne, skórzaste, ciemnozielone. W okresie jesiennym przebarwiają się na czerwono. Żywotność takich liści wynosi około 2-3 lat, a później wyrastają nowe. Krzewy żurawiny kwitną najczęściej w drugiej połowie czerwca i wówczas pokrywają się białymi lub lekko różowymi kwiatami. W zależności od odmiany owoce mogą pojawiać się w nieco różnym terminie. Jednak zwykle jest to wrzesień, a zbiór trwa do pierwszych silniejszych przymrozków.

Początkowo owoce są jasnozielone, później zmieniają barwę na biało-zieloną, różową, aż do czerwieni. Skórka owoców jest gładka i błyszcząca, kształt w zależności od odmiany może być kulisty lub owalny. W smaku owoce są cierpkie, więc znajdują zastosowanie jako dodatek do ciast, deserów, koktajli, czy różnych potraw. Z owoców żurawiny powstają też dżemy, marmolady, soki, kompoty i galaretki. Owoce można też mrozić, suszyć lub sporządzać na ich podstawie napary do picia. Bardzo dobrze znoszą też daleki transport i przechowywanie, a w chłodniczych warunkach mogą leżeć nawet przez okres od kilku do kilkunastu tygodni. 

W ofercie naszego sklepu czekają różne odmiany żurawiny, w tym jedna z najpopularniejszych, a więc Żurawina Howes. Są to jakościowe sadzonki, wolne od uszkodzeń i chorób. Na czas transportu dodatkowo je zabezpieczamy, więc do klientów docierają w nienaruszonym stanie. Warto zauważyć, że sadzonki żurawiny sprzedajemy w doniczkach, więc można je sadzić w dogodnym dla siebie czasie. Poza tym uprawa w pojemnikach sprawia, że system korzeniowy nie ma trudności z adaptacją w nowej ziemi. Wystarczy zatem odpowiednio przygotować stanowisko, a także dostosować się do wymagań wybranej odmiany, a odwdzięczy się dobrym plonowaniem.