Porzeczka Biała to krzew należący do rodziny agrestowatych występujący na dziko na wschodnich terenach Ameryki Północnej. Jest jednak uprawiana w wielu różnych krajach, w tym również w Polsce.
Porzeczka Biała jest jednak mniej popularna od porzeczki czerwonej i czarnej, a szkoda, ponieważ nie jest trudna w uprawie i rodzi owoce bogate w wiele cennych składników, w tym w witaminę C. Porzeczka Biała może być sadzona jako pojedynczy krzew lub w szpalerze.
Idealnie sprawdzi się na małej przestrzeni, jak i na tej bardzo dużej. Warto ją mieć w przydomowym ogrodzie lub na swojej działce.
Charakterystyka krzewu
Krzew Porzeczki Białej jest smukły, z tendencją do silnego rozgałęziania się, choć wzrost można kontrolować przez cięcie. Docelowo dorasta do około trzech metrów wysokości.
Pędy ma szarobrązowe, bez kolców. Liście ma nieduże, jasnozielone, 3-5 klapowate. Krzew kwitnie w kwietniu, obficie wytwarzając grona składające się z drobnych, obupłciowych kwiatów w kolorze jasnożółtym.
Porzeczka Biała średnio wcześnie wchodzi w okres owocowania, bo najczęściej w trzecim roku po posadzeniu. Plonuje obficie, corocznie. Owoce dojrzewają zwykle na przełomie lipca i sierpnia.
Owoc
Porzeczka Biała rodzi dość duże owoce (jagody), o średnicy od 5 do 12 mm, zebrane w grona. W jednym gronie może być od 24 do 43 jagód. Skóra owoców jest biała, pokryta żółtymi pakami z góry na dół. Miąższ łagodny w smaku, słodko-kwaśny.
Owoce najsmaczniejsze są wtedy, gdy mocno dojrzeją, więc nie warto spieszyć się ze zbiorami. Najlepiej spożywać je na surowo, po zerwaniu z krzaczka, zwłaszcza że są bogatym źródłem witamin (C, E i witamin z grupy B) i soli mineralnych (potas, sód, żelazo, wapń), a one dobroczynnie wpływają na pracę organizmu.
Owoce Porzeczki Białej można dodawać do ciast, deserów i różnych potraw. Sprawdzą się też przy produkcji różnego typu przetworów, w tym na przykład dżemów, konfitur, soków i nalewek.
Uprawa
Porzeczka Biała najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym, choć w lekkim półcieniu również się przyjmie. Gleba powinna być żyzna, próchnicza, przepuszczalna, umiarkowanie wilgotna, o odczynie lekko kwaśnym.
Jest to odmiana cechująca się wysoką odpornością na mróz, więc rzadko przemarza i nie wymaga zimowego okrycia. To sprawia, że Porzeczka Biała może być uprawiana praktycznie w każdym rejonie Polski.
Krzew wymaga za to regularnego podlewania, zwłaszcza w okresie suszy, ponieważ ma dość płytki system korzeniowy i nie poradzi sobie z brakiem dostępu do wody. Aby zaoszczędzić sobie czasu, można wyściółkować podłoże wokół krzewu, co ograniczy parowanie wody i przy okazji rozwój chwastów.
W uprawie Porzeczki Białej ważne jest cięcie, które należy rozpocząć miej więcej po pięciu latach od zasadzenia. Wówczas wycinamy pędy, pozostawiając około 3-4 z każdego roku i skracamy jednoroczne pędy o 1/5 ich długości.
Cięcie najlepiej przeprowadzać przed rozpoczęciem wegetacji lub w drugiej połowie lata. Pędy usuwamy z krzewu równomierne, rozpoczynając od najsłabszych, chorych i uszkodzonych. Nie pomijamy też pędów krzyżujących się, pokładających lub przemarzniętych.
Zapylacze
przemarzniętych jest samopłodna.