Pigwa Jabłkowa to gatunek drzewa z rodziny różowatych, spokrewniony z jabłoniami i gruszami. Nazwa łacińska odmiany pochodzi od miejscowości Cydon na Krecie, gdzie Pigwa Jabłkowa była uprawiana już w starożytności.
Odmiana niezwykle ceniona w wielu krajach, w tym również w Polsce. Wynika to nie tylko z dobrego i wczesnego plonowania, ale również tego, że Pigwa Jabłkowa pięknie kwitnie i pachnie.
Dzięki temu, stanowi jeden z piękniejszych okazów w przydomowych ogrodach, na działkach, czy nawet w przestrzeni publicznej. Pigwa Jabłkowa sprawdzi się też w uprawie towarowej, zwłaszcza że jej owoce znalazły szerokie zastosowanie w przetwórstwie.
Charakterystyka drzewa
Pigwa Jabłkowa rośnie silnie, dorastając nawet do około 5 metrów wysokości. Koronę tworzy rozłożystą, kulistą. Wiosną wydaje na świat duże, białe kwiaty, które osiągają do 5 cm średnicy.
W czasie kwitnienia drzewko nie dość, że wygląda bardzo dekoracyjnie, to jeszcze kwiaty wydzielają przyjemny, intensywny zapach, który jest w stanie sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających osób. Pigwa Jabłkowa plonuje corocznie, obficie.
Jednak na pierwsze zbiory trzeba trochę poczekać, ponieważ zwykle owoce pojawiają się dopiero w czwartym roku od zasadzenia. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na październik.
Owoc
Pigwa Jabłkowa wydaje na świat duże lub bardzo duże owoce, które swoim kształtem przypominają jabłka. Często są silnie żebrowane, skórkę mają prawie gładką, pachnącą, złotożółtą.
W środku znajduje się biały miąższ, który jest twardy, mało soczysty, ale również bardzo aromatyczny. W smaku owoce są cierpkie i kwaśne, więc raczej nie poleca się ich do bezpośredniego spożycia.
Za to mogą stanowić dodatek do ciast, potraw mięsnych lub herbaty, zwłaszcza że zawierają dużo witaminy C, żelaza, miedzi, manganu, boru i miedzi. Owoce Pigwy Jabłkowej sprawdzają się też w przetwórstwie, zwłaszcza przy wyrobie dżemów, konfitur, galaretek, czy musów.
Wychodzą z nich też dobre nalewki i soki.
Uprawa
Pigwa Jabłkowa najlepiej sprawdza się na ciepłych i dobrze nasłonecznionych stanowiskach, które są osłonięte od silnych wiatrów. Gleba powinna być żyzna, próchnicza, przepuszczalna, o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,9-6,5) i dostatecznie wilgotna.
Należy wystrzegać się miejsc, gdzie przez długi czas utrzymuje się woda lub zbyt długie przesuszenie, ponieważ wówczas drzewko reaguje osłabieniem wzrostu i zaczyna zrzucać zawiązki.
Odmiana wykazuje dość dobrą odporność na niskie temperatury, ale mimo wszystko w pierwszych latach wymaga się zabezpieczenia drzewka na zimę. Najlepiej zrobić to już późną jesienią. Pigwa Jabłkowa nie wymaga intensywnego corocznego nawożenia.
Jest też odporna na choroby i szkodniki, więc z uprawą poradzą sobie nie tylko doświadczeni sadownicy, ale też amatorzy. Cięcie drzewka należy wykonać w pierwszych latach po posadzeniu. Najlepiej robić to wiosną, po rozpoczęciu wegetacji.
Zapylacze
Pigwa Jabłkowa jest samopylna, więc nie wymaga sadzenia w sąsiedztwie innych odmian kwitnących w podobnym terminie.