Dereń Szczepiony Bolestraszycki to polska odmiana, której nazwa pochodzi od miejscowości, gdzie została wyselekcjonowana - Arboretum Bolestraszyce. Siewka pochodzi z XIX wieku z posiadłości Zamojskich we Floriance.
Dereń Jadalny Bolestraszycki charakteryzuje się wysoką plennością oraz długim okresem zbiorów. Krzew jest wysoce odporny na niskie temperatury, choroby oraz szkodniki, więc z jego uprawą poradzą sobie nie tylko profesjonaliści, ale również amatorzy.
Odmiana jest bardzo dekoracyjna, więc może być uprawiana nie tylko dla owoców, ale też jako ozdoba przydomowych ogrodów, działek rekreacyjnych, czy przestrzeni miejskiej.
Dereń Szczepiony Bolestraszycki odpowiedni też na plantacje towarowe, zwłaszcza że owoce zostały docenione w przetwórstwie oraz w konsumpcji bezpośredniej.
Charakterystyka krzewu
Dereń Szczepiony Bolestraszycki początkowo rośnie umiarkowanie silnie, ale wraz z wiekiem tempo wzrostu spada. Docelowo osiąga około 3-5metrów wysokości. Krzew tworzy gęstą, wzniosłą koronę.
Dereń Szczepiony Bolestraszycki kwitnie bardzo wcześnie, na przełomie lutego i marca, przed rozwojem liści. Wygląda wtedy pięknie, więc może podnieść walory estetyczne naszych posesji. Kwiaty są małe, żółte, zebrane w baldaszki. Jest ich bardzo dużo.
Liście ciemnozielone, podłużne z sierpowato wygiętymi nerwami i wydłużonym końcem. Jeśli jesień jest ciepła i słoneczna, to liście wybarwiają się w kolorach żółci i czerwieni. Dereń Bolestraszycki jest szczepiony, więc szybko wchodzi w okres owocowania.
Plonuje obficie, corocznie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada w okolicach września.
Owoc
Dereń Szczepiony Bolestraszycki rodzi duże owoce, ważące około 4-7 gramów. Kształt mają gruszkowy, skórkę błyszczącą, koloru ciemnoczerwonego. Pestka niewielka, zajmuje około 14% masy całego owocu. W smaku słodkie, bardzo smaczne.
Owoce idealne do spożycia na surowo, zwłaszcza że zawierają dużo witaminy C, pektyn, barwników antocyjanowych, kwasów organicznych, polifenoli i przeciwutleniaczy. Wystarczy sięgać po nie regularnie, by dobroczynnie wpłynąć na swoje zdrowie.
Owoce idealne do sałatek, deserów, ciast, koktajli, czy różnych potraw. Można przeznaczyć je do wyrobu nalewki, soków, dżemu, czy marmolady. Owoce warto też zaszyć, by później robić z nich herbatkę poprawiającą odporność.
Uprawa
Dereń Szczepiony Bolestraszycki lub dużo słońca, więc najlepiej umieścić go na stanowisku, gdy jest go pod dostatkiem. W lekkim półcieniu również się sprawdzi. Gleba powinna być żyzna, bogata w składniki mineralne, przepuszczalna, o odczynie obojętnym.
Dereń Szczepiony Bolestraszycki słabo sobie radzi na glebach podmokłych i kwaśnych, więc takich lepiej się wystrzegać. Krzew wykazuje dobrą odporność na choroby, suszę i warunki miejskie. Jest też mrozoodporny, więc poradzi sobie w praktycznie każdym rejonie Polski.
Odmiana nie lubi przycinania.
Zapylacze
Dereń Szczepiony Bolestraszycki jest samopłodny, więc nie wymaga zapylaczy. Wskazuje się jednak, że posadzenie w pobliżu innej odmiany zwiększa zbiory owoców. Odległość między poszczególnymi odmianami Derenia Jadalnego nie powinna być większa niż 20 m.