Dereń Szczepiony Dublany to odmiana polskiego pochodzenia, która została wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce. Siewka została odnaleziona w XIX wieku na terenie posiadłości Zamojskich we Floriance koło Zwierzyńca.
Swoją nazwę zawdzięcza ukraińskiemu miastu Dublany, gdzie w 1953 roku powstała szkoła rolnicza. Dereń Szczepiony Dublany jest bardzo plenną odmianą, stosunkowo odporną na suszę i niskie temperatury. Z uprawą krzewu poradzą sobie jednakowo doświadczeni sadownicy, jak i amatorzy.
Dereń Szczepiony Dublany polecany do uprawy na plantacjach towarowych, ale i przydomowych ogrodach lub na działkach, zwłaszcza że to bardzo dekoracyjny krzew.
Charakterystyka krzewu
Dereń Szczepiony Dublany początkowo rośnie umiarkowanie silnie, ale wraz z wiekiem rośliny, tempo wzrostu spada. Tworzy dość szeroką koronę, a docelowa wysokość może wynieść około 6 metrów.
Odmiana kwitnie bardzo wcześnie, bo już na przełomie lutego i marca, jeszcze przed rozwojem liści. Wówczas krzew pokrywa się małymi kwiatami w kolorze żółtym, zebranymi w baldaszki. Wygląda przepięknie i to zwykle nawet przez siedem tygodni.
Liście Derenia Szczepionego Dublany są ciemnozielone, mają specyficznie sierpowate wygięte nerwy i wydłużone końce. Jeśli jesień jest ciepła i słoneczna, to liście wybarwiają się w kolorach żółci z delikatną czerwienią.
Jeśli jest brzydka, to opadają brunatne po pierwszych przymrozkach. Dereń Szczepiony Dublany owocuje dość obficie, regularnie. Z jednego krzewu można zebrać około 45 kg owoców. Dojrzałość zbiorcza przypada na przełomie sierpnia i września.
Owoc
Dereń Szczepiony Dublany rodzi dość duże owoce, ważące około 3,5-4,5 gramów. Kształt mają gruszkowy, wydłużony. Skórka owoców jest ciemnoczerwona. Pestka średniej wielkości. W smaku owoce są słodkie i w dużej mierze to zasługa wysokiej zawartości cukrów, bo około 14%.
Ponadto owoce zawierają w sobie też sporo witaminy C, pektyn, flawonoidów i związków irydoidowych, w tym kwasu loganowego, który działa przeciwzapalnie. Warto zatem spożywać je na surowo, dodawać do różnego typu deserów, sałatek owocowych, potraw, koktajli, czy ciast.
Owoce Derenia Szczepionego Dublany nadają się też do wyrobu galaretek, wina, soków, nalewek, marmolady, czy dżemów.
Uprawa
Dereń Szczepiony Dublany najlepiej czuje się na ciepłych i słonecznych stanowiskach. W lekkim półcieniu też może się przyjąć, ale jeśli będzie go za dużo, to trzeba spodziewać się gorszego kwitnienia i owocowania. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, wapienna, z pH obojętnym.
Odmiana źle rośnie w kwaśnej ziemi, więc jeśli mamy taką, to warto ją wcześniej przygotować w odpowiedni sposób. Należy też wystrzegać się podmokłych terenów, bo na takich marnieje. Dereń Szczepiony Dublany ma płytko rozmieszczony system korzeniowy, więc teren pod uprawę warto ściółkować.
W ten sposób zmniejszymy odparowywanie wody i zahamujemy rozwój chwastów. Krzew dobrze znosi okresowe braki wody. Wykazuje też dobrą odporność na choroby i mrozy, ale mimo wszystko młode sadzonki warto zabezpieczać na zimę.
Zapylacze
Dereń Szczepiony Dublany nie wymaga zapylaczy, więc może być sadzony w pojedynkę. Mimo wszystko eksperci wskazują, że posadzenie krzewu z inną odmianą, która kwitnie w podobnym czasie, zwiększa plon.