Dereń Szczepiony Szafer to polska odmiana owocowa, która została wyselekcjonowana przez botanika Władysława Szafera w Arboretum Bolestraszyce. To najsłodsza i przez wielu uznawana za najsmaczniejszą odmianę derenia jadalnego.
Krzew znosi większość gleb, jest odporny na niskie temperatury i choroby, więc z jego uprawą poradzą sobie nie tylko profesjonalni sadownicy, ale też amatorzy. Poza tym to roślina długowieczna, więc daje owoce nawet po 100 lat.
Dereń Szczepiony Szafer jest idealny do nasadzeń w przydomowym ogrodzie lub na działce. Sprawdzi się też na plantacji towarowej, czy w wielu innych miejscach, w których chcemy mieć dostęp do swoich owoców.
Charakterystyka krzewu
Dereń Szczepiony Szafer początkowo rośnie silnie, ale wraz z wiekiem siła wzrostu zaczyna spadać. Najczęściej krzew zatrzymuje się na około 4-6 m wysokości i 2 m szerokości. Pokrój ma wyprostowany, liście ciemnozielone, z sierpowato wygiętymi nerwami i wydłużonym końcem.
Jesienią liście przebarwiają się w kolorach żółci z delikatną czerwienią. Dereń Szczepiony Szafer kwitnie bardzo wcześnie, bo na przełomie lutego i marca, jeszcze przed rozwojem liści.
Wówczas wygląda pięknie, bo krzew pokrywa się dużą ilością żółtych kwiatów zebranych w małe baldaszki. Kwitnienie jest dość długie, bo może trwać nawet 7 tygodni. Dereń Szczepiony Szafer plonuje obficie, corocznie. Z jednego krzewu można zebrać nawet 50 kg.
Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na początek września.
Owoc
Dereń Szczepiony Szafer wydaje na świat średniej wielkości owoce, ważące około 3-5,5 gramów. Kształt mają gruszkowaty, skórkę ciemnoczerwoną. Pestka jest mała i stanowi zaledwie 14% masy całego owocu. Sok owoców jest silnie barwiący.
Owoce Derenia Jadalnego Szafer są niezwykle cenne dla ludzkiego zdrowia, ponieważ zawierają dużo witaminy C i P, soli mineralnych, garbników, czy kwasów organicznych. Można je spożywać na surowo, dodawać do koktajli, deserów, ciast, sałatek owocowych i innych potraw.
Owoce sprawdzają się też w przetwórstwie, w tym na przykład przy wyrobie nalewek, soków, dżemów, galaretek i marmolad.
Uprawa
Dereń Jadalny Szafer najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym, choć w lekkim półcieniu też radzi sobie całkiem dobrze. Ważne, by przez większą część dnia krzew miał dostęp do słońca, bo posadzony w całkowitym cieniu słabiej owocuje i traci zwarty pokrój.
Odmiana znosi większość gleb, ale mimo wszystko warto umieścić sadzonkę na żyznym podłożu, bogatym w składniki mineralne, z obojętnym pH. Za to powinniśmy wystrzegać się terenów podmokłych oraz kwaśnych gleb.
Odmiana wykazuje dobrą odporność na mróz, więc może być sadzona w dowolnym rejonie Polski. Nie jest podatna na choroby, toleruje też okresowy niedobór wody, więc uprawa jest bardzo prosta.
Dereń Jadalny Szafer nie wymaga przycinania, ale mimo wszystko warto usuwać chore, zdeformowane lub osłabione pędy. Starsze krzewy można też lekko prześwietlać.
Zapylacze
Dereń Jadalny Szafer może być sadzony pojedynczo. Jednak wskazuje się, że posadzenie innej odmiany w celu zapylenia krzyżowego, może zwiększyć plon. W roli zapylacza sprawdzi się każda z odmian Derenia Jadalnego.