Dereń Szczepiony Jantarnyj to stosunkowo stara odmiana pochodząca z Ukrainy. Została wyselekcjonowana przez Swietłanę Klimenko z Ogrodu Botanicznego w Kijowie. Do handlu wprowadzona w 1982 roku na Ukrainie.
W późniejszych latach zyskała popularność w wielu innych krajach, w tym również w Polsce. Dereń Szczepiony Jantarnyj rodzi smaczne owoce, które mają właściwości prozdrowotne. W dodatku krzew jest bardzo dekoracyjny, więc może stanowić ozdobę miejsc, w których się znajdzie.
Idealny do nasadzeń w przydomowych ogrodach lub na działkach. Jednak odmiana warta wykorzystania też na plantacjach towarowych, zwłaszcza że z roku na rok rośnie zainteresowanie owocami derenia jadalnego wśród konsumentów.
Charakterystyka krzewu
Dereń Szczepiony Jantarnyj rośnie wolno, osiągając po kilkunastu latach od 3 do 5 metrów wysokości. Krzew ma pokrój wyprostowany, wzniesiony. Koronę dość nieregularną, luźną.
Na przedwiośniu, najczęściej w marcu, zanim inne rośliny zaczynają budzić się po zimie, Dereń Szczepiony Jantarnyj zaczyna kwitnąć. Wówczas wygląda bardzo efektownie, ponieważ pokrywa się żółtymi, małymi kwiatami, ale w bardzo dużej ilości.
Dereń Szczepiony Jantarnyjto to roślina miododajna, zwabia owady i stanowi dla nich jeden z pierwszych pokarmów. Liście lśniąco ciemnozielone, podłużno owalne, gładkie, ostro zaostrzone. Jesienią przebarwiają się na brązowoczerwono.
Odmiana plonuje regularnie, zapewniając zbiór corocznie, a im starszy krzew, tym zbiór jest większy. Przykładowo z 10-15 letniego krzewu można zebrać około 30 kg owoców. Dojrzałość zbiorcza przypada na wrzesień.
Owoc
Dereń Szczepiony Jantarnyjto rodzi duże owoce, a ich masa sięga około 4 gramów. Kształt mają owalny, skórkę jasnożółtą. Miąższ owoców jest niemal przeźroczysty, w smaku słodko-kwaśny, zupełnie odmienny od smaku innych odmian derenia jadalnego.
Owoce można spożywać na surowo i warto po nie sięgać, ponieważ zawierają dużo witaminy C, żelaza, wapnia, potasu, cynku, magnezu i innych składników, które dobroczynnie wpływają na ludzie zdrowie. Z owoców można tworzyć też desery, dodawać je do ciast, czy potraw.
Znalazły też szerokie zastosowanie w przetwórstwie, w tym przy wyrobie dżemów, nalewek, syropów, soków lub musów. Owoce można też suszyć, by później parzyć z nich herbatę i w takiej postaci mają działanie wspomagające układu odpornościowego i układu trawiennego.
Uprawa
Dereń Szczepiony Jantarnyjto dobrze czuje się na ciepłych i słonecznych stanowiskach, ale w lekkim półcieniu również się sprawdzi. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, próchnicza, zasadowa z pH oscylującym w granicach 7,0-8,0.
Dereń Szczepiony Jantarnyjto nie lubi terenów podmokłych, więc takich lepiej się wystrzegać. Jest to odmiana, która korzeni się dość płytko, więc warto pomyśleć o ściółkowaniu.
Warto zauważyć, że ściółka nie tylko ograniczy odparowywanie wody z podłoża, ale również ograniczy rozwój chwastów i ułatwi zbiór. Dereń Szczepiony Jantarnyjto dobrze znosi suszę, jest odporny na mróz i choroby. Mimo wszystko młode sadzonki lepiej podlewać i zabezpieczać na zimę.
Zapylacze
Dereń Szczepiony Jantarnyjto jest samopłodny, może być sadzony pojedynczo. Jednak zauważa się, że posadzenie innej odmiany w pobliżu zwiększa plonowanie.