Świdośliwa Olcholistna Smoky to ceniona odmiana, która owocuje najobficiej spośród wszystkich dostępnych odmian na rynku. Została odnaleziona przez W. D. Albright w dorzeczu rzeki Smoky w prowincji Alberta (Kanada), czemu też zawdzięcza swoją nazwę.
Świdośliwa Olcholistna Smoky należy do grupy roślin długowiecznych, więc przy odpowiedniej pielęgnacji może plonować regularnie nawet przez około 70 lat. Krzew łączy w sobie walory użytkowe z ozdobnymi, więc może stanowić dekorację przydomowych ogrodów i działek.
Sprawdzi się też w sadzie towarowym.
Charakterystyka krzewu
Świdośliwa Olcholistna Smoky rośnie umiarkowanie silnie, osiągając do 4,5 m wysokości i 6 m szerokości. Krzew początkowo ma wyprostowany pokrój, z czasem zaczyna się rozkrzewiać na boki.
Kwitnie wczesną wiosną na przełomie kwietnia i maja, kwiatostany i kwiaty rozwijają się wcześniej niż liście. Kwiaty są bardzo ozdobne, pojawiają się w dużej ilości, są zebrane w zwisłe grona, mają kolor biało-różowy. Młode liście mają gładkie brzegi, na starszych pojawiają się ząbki, najczęściej w wierzchołkowej części.
Świdośliwa Olcholistna Smoky owocuje pod koniec czerwca i lipca. Pierwsze owoce mogą pojawić się już w pierwszym roku po posadzeniu. Przy dobrze prowadzonym krzewie, dobry zbiór czeka na już w trzecim roku po posadzeniu. Odmiana plonuje obficie, corocznie.
Sadzonka Świdośliwy Olcholistnej Smoky sprzedawana jest w donicach.
Owoc
Świdośliwa Olcholistna Smoky wydaje na świat duże owoce o pojedynczej średnicy około 14 mm, które skupione są w gronach po 7-11 sztuk. Jagody mają skórkę niebiesko-czarną, pokrytą słabym nalotem.
Miąższ owoców ma miękką i soczystą konsystencję, jest łagodny, soczysty, z migdałowym aromatem. W smaku bardzo słodkie, smaczne. Warto je spożywać bezpośrednio po zerwaniu z krzaka, zwłaszcza że zawierają błonnik pokarmowy, witaminy (C oraz B), sole mineralne (np. potas, fosfor, mangan, żelazo, magnez) i związki polifenolowe (np. antocyjany).
Zatem poprzez regularne spożywanie owoców Świdośliwy Olcholistnej Smoky możemy dobroczynnie wpłynąć na swoje zdrowie. Poza tym to idealny dodatek do ciast, deserów, sałatek owocowych i innych potraw. Można wykorzystać je w przetwórstwie, w tym na przykład przy wyrobie soków, kompotów i dżemów.
Uprawa
Świdośliwa Olcholistna Smoky najlepiej czuje się na słonecznym stanowisku, a umieszczenie jej w miejscu o dużej ilości słońca zagwarantuje wysoki plon i odpowiednią jakość owoców. Sadzonka dobrze przyjmuje się na glebach żyznych, jak i ubogich, z wyłączeniem podmokłych.
Najlepiej jednak zapewnić jej glebę lekko kwaśną do lekko zasadowej z pH oscylującym w granicach 6,2-7,5. Świdośliwa Olcholistna Smoky jest odporna na choroby i niskie temperatury, więc nie wymaga specjalnej ochrony na zimę.
Pierwsze cięcie sadzonki wykonujemy zaraz po posadzeniu, przycinając wszystkie pędy o około 1/3 ich długości. Kolejne cięcie wdrażamy dopiero po 5 latach od posadzenia. Od tego momentu co roku wykonujemy cięcie prześwietlające, które polega na usuwaniu starych, uszkodzonych, czy przesadnie zagęszczających się pędów.
Zapylacze
Świdośliwa Olcholistna Smoky to odmiana samopylna, więc nie wymaga sadzenia w pobliżu innych odmian kwitnących w tym samym czasie.