Śliwa Herman jest nową odmianą pochodzącą ze Szwecji, którą wyselekcjonowano ze skrzyżowania Śliwy Car i Ruth Gersteller. W efekcie stworzono odmianę o lepszej mrozoodporności, mniejszej wrażliwości na choroby i bardzo smacznych owocach.
Dodatkowo, to właśnie owoce Śliwy Herman dłużej zachowują świeżość, więc ta odmiana jest świetna do produkcji towarowej. Jednak tak dobre cechy sprawiają, że warto pomyśleć o zakupie drzewka do swojego przydomowego ogrodu lub na działkę.
Charakterystyka drzewa
Drzewo Śliwy Herman rośni średnio silnie i tworzy kulistą koronę, czasami rozłożystą i dosyć luźną. Młode, jednoroczne pędy mają barwę zieloną i pojawiają się na nich bordowe kropkowania. Jednak od strony lepiej doświetlonej pędy są bardziej brązowo-bordowe. Konary rozchodzą się pod dość szerokim kątem, więc to gatunek śliwy bardzo łatwy do prowadzenia.
Docelowo wysokość drzewa może wynieść około 3,5-4 metrów. Śliwa Herman wcześnie wchodzi w owocowanie, bo zwykle już w drugim lub trzecim roku po posadzeniu. Plonuje umiarkowanie obficie, raczej regularnie. Dojrzałość zbiorcza przypada na lipiec.
Owoc
Owoce Śliwy Herman są średniej wielkości, najczęściej ważą po 25-35 gramów. Mają owalny kształt, skórkę w kolorze bordowo-fioletowym, która jest pokryta fioletowo-niebieskim nalotem. Miąższ jest żółty, lekko kwaśny i smaczny, dobrze oddzielający się od pestki.
Owoce świetnie nadają się do spożycia na surowo, jak i do deserów, ciast i potraw. Poza tym można z niej tworzyć różne przetwory, w tym na przykład dżemy, czy kompoty.
Uprawa
Śliwy Herman preferuje stanowiska słoneczne i ciepłe, najlepiej bezwietrzne. Gleba powinna być żyzna, przewiewna i wilgotna o odczynie lekko zasadowym lub obojętnym. Na pewno sprawdzi się również na ziemi piaszczysto-gliniastej. Śliwa Herman wykazuje dość dobrą odporność na szarkę oraz na wiele innych chorób.
Radzi sobie też z niskimi temperaturami, choć młode sadzonki lepiej przykrywać na zimę przez pierwsze dwa lata. W uprawie Śliwy Herman istotne znaczenie ma przycinanie i pierwszy zabieg trzeba wykonać na wiosnę, nawet po bezpośrednim posadzeniu drzewa.
Jeśli nasadzenie dokonuje się jesienią, to z pierwszym cięciem należy poczekać do najbliższej wiosny i powinno opierać się na skróceniu przewodnika o 1/2 długości oraz pędów bocznych o 1/3. Jeśli drzewo nie ma pędów bocznych, to należy skrócić je do około 80 cm długości.
W kolejnych latach Śliwa Herman będzie wymagać cięć formujących i prześwietlających, które polega głównie na wycinaniu pędów rosnących do środka, krzyżujących się oraz tych, które są chore lub uschnięte.
Zapylacze
Śliwa Herman jest częściowo samopylna, więc bez zapylaczy również wyda plon, ale na około 70% swoich możliwości. Aby zwiększyć owocowanie, trzeba posadzić w sąsiedztwie Śliwy Herman inne odmiany, które kwitną w podobnym terminie.
Dla tej odmiany dobrym zapylaczem będzie Śliwa Opal, Bluefree, Earliblue, Cacańska Lepotica i Amers.



