Śliwa Węgierka Włoska to stara odmiana nieznanego pochodzenia, która cieszyła się popularnością już w XIX wieku. W polskiej nazwie ma przydomek Włoska, ale w innych krajach bywa nazywana też Szwajcarką. Śliwa Węgierka Włoska ceniona jest za pyszne owoce, a także za dobrą odporność na mróz.
Poza tym, to odmiana samopłodna, więc sprawdzi się nie tylko w dużych sadach, ale również tam, gdzie tego miejsca jest bardzo mało. Śliwa Węgierka Włoska będzie odpowiednia do uprawy amatorskiej w przydomowym ogrodzie oraz na działce.
Charakterystyka drzewa
Drzewo Śliwy Węgierki Włoskiej rośnie średnio wysokie, zwykle dorasta do około czterech metrów wysokości. Kwitnie dość wcześnie, przez co kwiaty mogą być narażone na wiosenne przymrozki. Śliwa Węgierka Włoska owocuje późno, a zbiory nie są tak obficie jak na przykład Śliwa Węgierka Zwykła.
Dojrzałość zbiorcza przypada na połowę września, ale na pierwsze zbiory zwykle trzeba poczekać około trzech lub czterech lat od zasadzenia. W sprzedaży pojawiają się drzewka Śliwy Węgierki Włoskiej dwa razy w roku – wiosną i jesienią. Bezpośrednio po zakupie zaleca się ich umieszczenie w gruncie.
Owoc
Owoce tej odmiany są średniej wielkości i najczęściej jedna śliwka waży około czterdziestu pięciu lub pięćdziesięciu gramów. W kształcie owalne, ze szwem dzielącym owoce symetrycznie. Skórka cienka, gładka, granatowa z niebieskim nalotem. Miąższ zielonożółty, przy pestce z czerwonymi żyłkami. Jest bardzo miękki, soczysty, słodki i smaczny. Pestka dobrze od niego odchodzi.
Owoce idealnie smakują na surowo po zerwaniu z drzewa, ale mogą też być dobrym dodatkiem do deserów, ciast i różnego typu potraw, zwłaszcza knedli. Będą też idealne na przetwory, zwłaszcza na dżemy, powidła, czy kompoty. Owoce z powodzeniem można też suszyć, a nawet mrozić.
Uprawa
Śliwa Węgierka Włoska preferuje słoneczne stanowisko z glebą żyzną, próchniczą, lekko wilgotną, z domieszką gliny, odczyn zbliżony do obojętnego w granicach pH 6,7-7,2. Śliwa Węgierka Włoska w przeciętnej ziemi także będzie rosła, ale można spodziewać się gorszego owocowania.
Źle rośnie w ziemi suchej, więc jej lepiej się wystrzegać. To odmiana, która dobrze znosi mróz, ale jest podatna na choroby. Największym zagrożeniem jest dla niej szarka, ale nie tylko, ponieważ śliwy atakuje również owocówka śliwkóweczka, więc może wymagać nieco więcej uwagi.
Trzeba też pamiętać o regularnym cięciu, a pierwszy zabieg należy wykonać wiosną, nawet bezpośrednio po posadzeniu. Jeśli nasadzenia dokonuje się jesienią, to z pierwszym cięciem trzeba poczekać do najbliższej wiosny i powinno się opierać na skróceniu pędów bocznych o 1/3, a przewodnika o połowę. Sadzonkę bez pędów bocznych trzeba skrócić do około 80 cm.
W kolejnych latach koniecznie jest wykonywanie cięcia formującego i prześwietlającego, które polega na wycinaniu pędów rosnących do środka korony, krzyżujących się, uschniętych, czy chorych.
Zapylacze
Śliwa Węgierka Włoska jest samopłodna, więc nie wymaga innych odmian w pobliżu.