Śliwa Węgierka Dąbrowicka jest odmianą polskiego pochodzenia, która została wyselekcjonowana z siewek Węgierki Zwykłej w 1962 roku w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach.
Śliwa Węgierka Dąbrowicka rodzi duże i smaczne owoce, a także dobrą odporność na mróz i choroby, więc sprawdzi się nie tylko u doświadczonego sadownika, ale również u amatora.
Na pewno o uprawie tej odmiany śliwy warto pomyśleć w sadach towarowych, przydomowych ogródkach, jak i na działce.
Charakterystyka drzewa
Drzewko śliwy Węgierka Dąbrowicka rośnie umiarkowanie silnie, tworząc koronę średnio zagęszczoną, zwykle o kulistym kształcie z wyraźnie zaznaczonym przewodnikiem. Może dorastać nawet do pięciu metrów wysokości. Kwitnie wczesną wiosną, bo już na przełomie kwietnia i maja, i wtedy gałązki pokrywają się dużymi, białymi i pachnącymi kwiatami.
Pod koniec kwitnienia rozwijają się ciemnozielone liście. Śliwa Węgierka Dąbrowicka plonuje corocznie, ale wykazuje tendencję do przemiennego owocowania, na co ma wpływ wybór gleby. Zbiory są dobre, obfite, choć żeby uzyskać duże owoce trzeba przerzedzać zawiązki. Dojrzałość przypada na połowę sierpnia, ale na pierwsze zbiory trzeba poczekać, ponieważ ta odmiana będzie owocować dopiero w drugim roku od posadzenia.
Owoc
Śliwa Węgierka Dąbrowicka daje średniej wielkości lub duże owoce, które mogą ważyć od trzydziestu pięciu do nawet czterdziestu gramów. Mają jajowaty, niesymetryczny kształt. W pełni dojrzałe mają brązowo-granatową skórkę pokrytą szaroniebieskim, woskowym nalotem. Miąższ jest żółtozielony, u mocno dojrzałych owoców w kolorze miodu, dość zwarty, słodko-kwaśny i smaczny. Pestka jest średniej wielkości, szeroko owalna, od strony szypułki ostro zakończona. Miąższ doskonale odchodzi od pestki.
Owoce tej odmiany śliwy smakują spożywane na surowo i warto po nie sięgać, ponieważ zawierają wiele witamin, minerałów oraz polifenoli działających antynowotworowo. Można je wykorzystać do przygotowywania różnego typu deserów, ciast, czy potraw. Nadają się też na dżemy, marmolady, nalewki, kompoty i do suszenia.
Uprawa
Śliwa Węgierka Dąbrowicka preferuje stanowiska słoneczne i gleby żyzne, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne, gliniasto-piaszczyste o zasadowym odczynie. Nie lubi zastoisk mrozowych oraz terenów bardzo zimnych. Co więcej, na słabszych glebach będzie owocować gorzej, a owoce będą znacznie mniejsze.
Śliwa Węgierka Dąbrowicka wykazuje dobrą odporność na mrozy i różnego typu choroby. Jak wszystkie drzewka owocowe, tak i ona potrzebuje regularnego cięcia. Wiosną, nawet po posadzeniu, wymaga przycięcia przewodnika o połowę i pędów bocznych o 1/3. Sadząc drzewko jesienią, powinniśmy poczekać z tym zabiegiem do najbliższej wiosny. W późniejszych latach, po owocowaniu, trzeba będzie formować i prześwietlać drzewko.
Zapylacze
Śliwa Węgierka Dąbrowicka nie jest samopłodna, więc do dobrych zbiorów wymaga zapylenia obcym pyłkiem. Dla tej odmiany dobrym zapylaczem będzie Śliwa Węgierka Łowicka, Fryga, Renkloda Ulena, Amers, Emprees, czy nawet Herman.