ŚLIWA CACANSKA NAJBOLIA | DrzewkaOgrodowe.pl
ŚLIWA CACANSKA NAJBOLIA | DrzewkaOgrodowe.pl
ŚLIWA CACANSKA NAJBOLIA | DrzewkaOgrodowe.pl
ŚLIWA CACANSKA NAJBOLIA | DrzewkaOgrodowe.pl

ŚLIWA CACANSKA NAJBOLIA

Podkładka: Ałycza.

Wysokość drzewka: przycięte do około 170cm.

Wiek drzewka: 2 lata

Stan: Roślina świeżo wykopana z gruntu.

Specyfikacja: Korzenie drzewka zabezpieczone są w balocie, na czas transportu drzewek.

Certyfikowane rośliny

Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Producent

Kupujesz bezpośrednio od producenta. Posiadamy ponad 25 letnie doświadczenie w produkcji materiału szkółkarskiego

Gratisowa roślina

Do każdego zamówienia powyżej 200zł dodajemy roślinę gratis.

Darmowa wysyłka

Dla wszystkich zamówień o wartości powyżej 300zł.  Wysyłka za pobraniem 28zł ,płatność przelewem 21zł

Opis

Cacanska Najbolia to deserowo-przetwórcza odmiana śliwy pochodząca z Jugosławii. Została wyselekcjonowana jako krzyżówka dwóch innych odmian, a dokładniej mówiąc Węgierki Wangenheima i Węgierki Pożegacza.

Cieszy się popularnością w wielu różnych krajach, w tym również w Polsce i w dużej mierze to zasługa smacznych owoców, czy tego, że odmiana Cacanska Najbolia plonuje niezwykle obficie i jest prosta w uprawie.

Na pewno sprawdzi się w sadach towarowych, jak i w przydomowych ogrodach, czy na działce.

Charakterystyka drzewa

Drzewo owocowe Cacanska Najbolia rośnie umiarkowanie silnie, tworząc wzniosłą, silnie ulistnioną koronę. Docelowo może osiągać do około 3,5-4,5 metrów wysokości. Odmiana wcześnie wchodzi w okres owocowania, corocznie i obficie. Owoce gotowe są do zbioru pod koniec sierpnia. Na pierwszy zbiór trzeba poczekać około dwóch lub trzech lat od posadzenia.

Owoc

Śliwa Cacanska Najbolia rodzi duże owoce, których waga może wynosić około 50-60 gramów. Kształt mają jajowaty, skórka jest koloru ciemnoniebieskiego z nalotem. Miąższ średnio soczysty, aromatyczny, w smaku słodko-kwaskowaty, bardzo smaczny. Łatwo oddziela się od pestki, więc to ułatwia spożywanie śliwek, czy ich przerobienie.

Na pewno sprawdzą się do bezpośredniego spożycia, jak również jako dodatek do ciast, deserów, czy różnego typu potraw. Z owoców tej odmiany można robić też dżemy, marmolady, alkohole, czy konfitury. Nadają się także do spożycia w formie suszu, co sprawia, że można zachować smaki lata przed okres zimowy.

Uprawa

Śliwa Cacanska Najbolia dobrze czuje się na stanowiskach ciepłych i słonecznych, które są osłonięte od silnego wiatru. Gleba powinna być żyzna i przepuszczalna (na przykład piaszczysto-gliniasta), umiarkowanie wilgotna, z odczynem kwasowości zbliżonym do obojętnego (pH 6,6-7,2). 

Cacanska Najbolia nie należy do odmian wymagających w uprawie, ale wykazuje umiarkowaną mrozoodporność, więc warto zabezpieczyć drzewko w czasie chłodniejszych okresów. Dodatkowo nie można zapomnieć o regularnym cięciu, ponieważ ten zabieg wpływa nie tylko na wygląd drzewka, ale również na owocowanie. Pierwsze cięcie wykonuje się wiosną, nawet bezpośrednio po zasadzeniu i powinno obejmować skrócenie przewodnika o połowę, a pędów bocznych o 1/3.

Jeśli sadzonka zostanie umieszczona w gruncie na jesieni, to z zabiegiem trzeba poczekać do najbliższej wiosny. W późniejszych latach drzewko trzeba będzie odpowiednio formować i prześwietlać. 

    

Zapylacze

Z racji tego, że śliwa Cacanska Najbolia jest obcopylna, to do owocowania wymaga w swoim pobliżu innej odmiany śliwy, która kwitnie w podobnym terminie. W roli zapylacza dobrze sprawdzi się śliwa Opal, Oneida, Stanley, Cacanska Rana, czy Cacnska Lepotica.

Szczegóły produktu

Komentarze (0)

Brak opinie

Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

8 innych produktów w tej samej kategorii: