Cacanska Rana to wczesna odmiana śliwy, która została wyhodowana w 1961r w Jugosławii, a dokładniej mówiąc w instytucie Sadownictwa w Ćaćak. Jest krzyżówką węgierki Wangenheima i węgierki Pożegacza, która cieszy się dużą popularnością w wielu krajach, w tym również w Polsce.
Do jej niewątpliwych zalet można zaliczyć wysoką mrozoodporność oraz niską podatność na choroby, czy po prostu to, że daje bardzo smaczne owoce. Na pewno śliwa Cacanska Rana sprawdzi się w przydomowym ogrodzie, na działce, czy nawet w sadzie towarowym.
Charakterystyka drzewa
Drzewo śliwy Cacanska Rana rośnie średnio silnie i osiąga docelowo do 3,5-4,5 metra wysokości. Korona jest rzadka, rozłożysta, ze sztywnymi pędami. Tworzy szerokie kąty między przewodnikiem a rozgałęzieniami, więc jest łatwa do formowania. Drzewo kwitnie pod koniec kwietnia lub na początku maja. Plonuje umiarkowanie obficie, ale regularnie.
Najczęściej gotowość zbiorcza przypada na koniec lipca, ale że dojrzewa nierównomiernie, to śliwki trzeba zbierać minimum dwa razy. Owoce w chłodne i deszczowe lata smakują słabiej, niż w pogodne. Pierwszych owoców można spodziewać się po trzech latach od zasadzenia.
Owoc
Śliwa Cacanska Rana rodzi duże owoce, a ich waga może sięgać nawet około pięćdziesięciu gramów. Przybierają jajowaty kształt, skórkę mają różowo-fioletową, która pokryta jest niebieskim nalotem.
Miąższ zielono-żółty, średnio soczysty, w smaku słodko-kwaśny i smaczny, który dodatkowo łatwo odchodzi od pestki.
Owoce odmiany Cacanska Rana mają bardzo szerokie zastosowanie. Można je spożywać bezpośrednio po zerwaniu z drzewa lub wykorzystać jako dodatek do ciast, deserów i różnego typu potraw.
Do tego będą idealne na przetwory, zwłaszcza na soki, dżemy, czy nawet konfitury. Ten rodzaj śliwek można też mrozić lub suszyć, by mieć zapasy na okres jesienno-zimowy.
Uprawa
Śliwa Cacanska Rana najlepiej sprawdza się na słonecznych i ciepłych stanowiskach, które dodatkowo są osłonięte od wiatru. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna, o umiarkowanym stopniu wilgotności. Drzewko może przyjąć się także na innych glebach, ale wybierając miejsce, warto unikać terenów podmokłych oraz przesadnie piaszczystych. Śliwa Cacanska Rana pozostaje umiarkowanie odporna na mróz, ale młode sadzonki lepiej zabezpieczać na zimę i pierwsze wiosenne przymrozki.
Odmiana jest odporna na większość chorób, więc jej uprawa nie wiąże się z koniecznością wdrażania leczenia chemicznego. Za to drzewka tej odmiany lubią być regularnie przycinane i pierwsze cięcie należy wykonać wiosną, nawet bezpośrednio po posadzeniu. Jeśli nasadzenia dokonuje się jesienią, to pierwsze cięcie powinno się wykonać najbliższej wiosny i powinno polegać na skróceniu przewodnika o 1/2 i pędów bocznych o 1/3.
Zapylacze
Śliwa Cacanska Rana jest obcopylna, więc do obcowania potrzebuje odmian kwitnących w podobnym terminie. W roli zapylacza dobrze sprawdzi się śliwa Amers, Herman, czy Stanley.