Morela Darina to czeska odmiana, należąca do kategorii późnych. Wytwarza stosunkowo duże owoce, osiągające masę nawet do 60 g, które zwracają uwagę idealnym, słodkim smakiem i wyjątkowym aromatem.
Żółtopomarańczowa skórka pokryta jest delikatnym, kropkowanym rumieńcem o czerwonym zabarwieniu. Pomarańczowy miąższ jest średnio zwięzły, a średniej wielkości pestka dobrze odchodzi od miąższu.
Drzewo
Drzewo wyróżnia się intensywnym tempem wzrostu, osiągając od 3 do nawet 5 metrów wysokości. Dla kontrolowania wysokości drzewa zalecane jest wykonanie dodatkowego cięcia i formowania korony już na początkowym etapie uprawy.
Liście moreli są duże, osiągają nawet do 10 cm długości i mają delikatny, jajowaty kształt, z ząbkowanymi krawędziami. W okresie kwitnienia przypadającym na przełom kwietnia i maja, roślina obsypuje się drobnymi, różowymi kwiatami o wyjątkowym zapachu.
Uprawa
Morela odmiany Darina uznawana jest za drzewo łatwe w uprawie, wydające obfite plony. Wyróżnia się wysokim poziomem odporności na mróz, przez co może być uprawiane w gruncie, również w polskich warunkach klimatycznych.
Choć drzewo nie należy do szczególnie wymagających, to najlepiej kwitnie uprawiane w glebie żyznej i przepuszczalnej, bogatej w składniki pokarmowe. W przypadku uprawy na stanowiskach suchych, w okresie owocowania należy zadbać o odpowiednie nawodnienie.
Niedobory wody mogą pogorszyć jakość i wielkość zbiorów.
Dla zapewnienia idealnego kształtu i zdrowia rośliny zaleca się regularne przycinanie drzewa, pamiętając o zabezpieczeniu ran odpowiednią maścią ogrodniczą.