Czereśnia Donisenna wydaje średniej wielkości owoce w kształcie serca, osiągające średnicę do nawet 2 cm. Cienka, gładka skórka delikatnie lśni, wyróżniając się na tle intensywnie zielonych liści. Owoce zwracają uwagę wyśmienitym smakiem, wyjątkowo słodkim i aromatycznym.
W zależności od preferencji owoce mogą być spożywane na surowo, bezpośrednio z drzewa lub w formie ulubionych przetworów, w tym soków.
Pełną dojrzałość zbiorczą czereśnie osiągają pod koniec czerwca, co czyni je odmianą wczesną.
Drzewo
Czereśnia Donisenna żółta wyróżnia się intensywnym tempem wzrostu. Roślina dorasta do około 4-5 metrów wysokości. Aby nie dopuścić do nadmiernego rozrastania się drzewa, zaleca się regularne cięcie.
Korona drzewa jest silnie zagęszczona, przez co może wymagać regularnego przycinania przejaśniającego. Pierwsze owoce drzewo wydaje zwykle po około 2 latach od zasadzenia, wydając wyjątkowo obfite plony.
Uprawa
Roślina wyróżnia się wysokim poziomem mrozoodporności, przez co nadaje się do uprawy w polskich warunkach klimatycznych. Z uwagi na wysoki poziom odporności na różnego rodzaju choroby, drzewo doskonale sprawdzi się również w uprawie amatorskiej.
Dla zapewnienia obfitych plonów zaleca się uprawę czereśni Donisenny żółtej na stanowiskach słonecznych, osłoniętych od wiatru.
Jest to szczególnie istotne, ponieważ intensywne podmuchy wiatru mogą strącać z drzewa dojrzałe owoce, sprawiając, że te stają się niezdatne do spożycia. Drzewo najlepiej wyrasta w glebie żyznej o pH mieszczącym się w przedziale od 6,8 do 7.