Krzew agrestu zielonego odmiany Mucuriner wydaje duże (nawet do 5 g), okrągłe owoce, wyróżniające się zieloną, delikatną skórką. Wyróżniają się wyjątkowo słodkim smakiem, z nutką kwaskowatości. Okres dojrzałości zbiorczej przypada na początek sierpnia.
Wyjątkowo soczyste owoce doskonale nadają się do spożycia na surowo, a także w formie ulubionych przetworów, w tym soków, deserów i dżemów.
Pierwsze owoce pojawiają się zwykle w przeciągu od 1 do 3 lat po posadzeniu, choć również wcześniej krzew może wydawać pojedyncze owoce.
Krzew
Agrest zielony Mucurines to odmiana wynaleziona w Rosji. Wyróżnia się wysokim poziomem wydajności i intensywnym tempem wzrostu. Roślina dorasta do maksymalnie 1,2 metra wysokości, jednak wymaga regularnego przycinania.
Liście tej odmiany są jasnozielone 3-5 klapowate o delikatnych karbowanych brzegach. Okres kwitnienia przypada na początek kwietnia. W tym czasie roślina obsypuje się drobnymi żółto-seledynowymi kwiatami.
Uprawa
Dla uzyskania optymalnych warunków wzrostu zaleca się, by uprawiać agrest zielony Mucurines na stanowiskach słonecznych, choć roślina będzie owocować również na stanowisku półcienistym.
Roślina wyróżnia się wysokim poziomem odporności na choroby i mróz, przez co może być z powodzeniem uprawiana również w polskim klimacie, również w warunkach amatorskiej uprawy.
Krzew preferuje glebę żyzną i przepuszczalną, o odczynie lekko kwaśnym do delikatnie zasadowego. Dla uzyskania maksymalnej żywotności rośliny i zwiększonego plonowania krzew należy regularnie przycinać.