Czereśnia Hedelfińska to stara odmiana, która znana jest już od ponad stu lat. Jej pochodzenie nie jest do końca znane, choć najczęściej wskazuje się na Niemcy. Czereśnia Hedelfińska zajmuje czołowe miejsce wśród uprawianych odmian, zwłaszcza w sadach towarowych, ponieważ dobrze znosi transport.
Poza tym, jej owoce są przepyszne, mają ciekawe ubarwienie i kształt, więc to zdecydowanie jedna z ciekawszych odmian, którą warto mieć też w przydomowym ogrodzie lub na działce.
Charakterystyka drzewa
Drzewko owocowe tej odmiany czereśni rośnie silnie, tworząc mocno rozłożystą koronę. Jedna znakiem rozpoznawczym czereśni Hedelfińskiej są rozchodzące się wachlarzowato na boki, lekko zwisające gałęzie.
Pędy jednoroczne są średnio grube i gęsto pokryte przetchlinkami. Czereśnia Hedelfińska jest odmianą późną, bo owoce dojrzewają dopiero w drugiej połowie lipca. Jednak warto zauważyć, że ta odmiana plonuje obficie i praktycznie nie zawodzi.
Owoc
Owoce odmiany Hedelfińskiej są duże i przeciętnie ważą około ośmiu gramów. Mają sercowaty kształt, nieco wydłużony, czasami wręcz jajowaty. Skórka lśniąc, ciemnoczerwonego koloru, który przy pełnej dojrzałości jest wręcz ciemnobrązowy lub nawet czarny z fioletowym odcieniem. Miąższ ciemnoczerwony, soczysty i jędrny, w smaku słodki i winny.
Owoce odmiany Hedelfińskiej nadają się do spożycia na surowo po zerwaniu z drzewa. Jednak z czereśni można też robić różnego typu desery, ciasta, czy nawet dodawać je do sałatek i potraw głównych. Dzięki temu, że odmiana Hedelfińska dobrze znosi transport, może być wykorzystywana w eksporcie na cały świat.
Uprawa
Czereśnia Hedelfińska lubi ciepłe i słoneczne stanowisko, ale nieosłonięte, ponieważ ruch powietrza chroni ją przed występowaniem wielu chorób grzybowych, a nawet przed pękaniem owoców. Odpowiednia gleba to średnio zwięzła, głęboka, przepuszczalna i niepodmokła. Czereśnia Hedelfińska wykazuje średnią odporność na mróz, więc młode sadzonki lepiej okrywać na zimę przez pierwsze dwa lata uprawy.
Poza tym, ta odmiana wymaga regularnych zabiegów pielęgnacyjnych, choć nie są one częste. Pierwsze cięcie powinno odbyć się wiosną, nawet jeśli sadzonka została dopiero posadzona. Jeśli sadzonka zostanie zasadzona jesienią, to z cięciem należy poczekać do najbliższej wiosny i powinno opierać się na skróceniu przewodnika o połowę, a pędów bocznych o 1/3. sadzonkę bez pędów bocznych należy skrócić do około 80 cm.
W późniejszych latach trzeba wykonywać cięcie prześwietlające i wtedy usuwa się pędy rosnące do środka korony.
Zapylacze
Aby czereśnia Hedelfińska dobrze owocowała, potrzebuje zapylaczy. Dla tej odmiany idealnym zapylaczem jest czereśnia Van, Buttnera Czerwona, Kordia, Schneidera Późna, czy nawet Sam.