Dojrzałe owoce agrestu czerwonego Kamieniar wyróżniają się delikatnym, kulistym kształtem i intensywną, czerwoną barwą. Osiągają niewielkie rozmiary, a ich średnica zwykle nie przekracza 1 cm.
Spożywane na surowo zwracają uwagę doskonałym połączeniem delikatnej słodyczy i kwaskowatości. Skórka jest wyjątkowo cienka i gładka, a miąższ wyróżnia się doskonałym aromatem.
Dojrzałe owoce doskonale nadają się do spożywania na surowo, a także do przygotowania ulubionych przetworów, takich jak dżemy czy soki.
Krzew
Agrest czerwony Kamieniar wyróżnia się krzaczastym, wyprostowanym pokrojem i intensywnym tempem wzrostu. Roślina dorasta do maksymalnie 1,2 metra wysokości, a jej pędy są wyjątkowo mocne i intensywnie rozgałęzione.
Drobne, ciemnozielone, jajowate liście doskonale kontrastują z drobnymi, białymi kwiatami, które po zakończeniu kwitnienia przekształcają się w czerwone owoce.
Uprawa
Agrest czerwony odmiany Kamieniar najlepiej wyrasta w glebach żyznych, wilgotnych o lekko kwaśnym odczynie. Aby możliwe było intensywne owocowanie, roślina wymaga stanowiska słonecznego, do półcienistego.
Z uwagi na intensywne rozkrzewianie, agrest czerwony Kamieniar wymaga regularnego przycinania. Takie działanie nie tylko umożliwi maksymalne doświetlenie wnętrza krzewu, ale dodatkowo pozwala utrzymać odpowiedni wygląd i gęstość korony.
Roślina wyróżnia się wysokim poziomem mrozoodporności i odporności na atak szkodników.
Krzew jest w pełni samopylny, nie wymaga obecności innych odmian, aby zapewnić obfite plony czy poprawić jakość owoców.