Pierwsze dojrzałe owoce pigwowca japońskiego pojawiają się zwykle na początku jesieni. W pełni dojrzałe pigwy zwracają uwagę okrągłym, lekko spłaszczonym kształtem i ciekawym smakiem, stanowiącym połączenie lekkiej kwaskowatości i cierpkości.
Z uwagi na specyficzny smak pigwy japońskie doskonale nadają się jako zastępstwo dla tradycyjnej polskiej cytryny, a także do przygotowania różnego rodzaju przetworów, takich jak soki, kompoty, dżemy i nalewki.
Krzew
Ptgwowiec Japoński odmiany Fire Dance wyróżnia się szybkim tempem wzrostu. Każdego roku może przyrastać nawet do 30 cm, jednak maksymalnie osiąga do 1,5 m wysokości. To wyjątkowo rozłożysty krzew, na którego pędach występują gęste, ostre ciernie.
Liście pigwowca Japońskiego Fire Dance są drobne i zaokrąglone, intensywnie zielone. W okresie kwitnienia przypadającym na kwiecień doskonale kontrastują z wyjątkowo dekoracyjnymi, czerwono-ceglastymi kwiatami.
Uprawa
Pigwowiec Japoński Fire Dance to odmiana samopylna, dlatego może być uprawiana w pojedynkę. Doskonale nadaje się do prowadzenia estetycznego żywopłotu.
Roślina jest prosta w uprawie i dobrze wyrasta w niemal każdej glebie, choć najlepiej owocuje w glebach żyznych o umiarkowanym poziomie wilgotności.
Pigwowiec preferuje stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru. Jest przy tym wysoce odporny na szkodniki i różnego rodzaju choroby, w tym choroby grzybowe. Wysoki poziom mrozoodporności sprawia, że doskonale nadaje się do uprawy w polskim klimacie.