Pierwsze owoce kasztana jadalnego pojawiają się dopiero w piątym roku od rozpoczęcia uprawy i zwykle osiągają średnie rozmiary. Garść kasztanów jadalnych waży około 100 g, a orzech skryty jest w kolczastej, zielonej łupinie.
Pierwsze dojrzałe owoce pojawiają się zwykle około października, a drzewo wydaje najlepsze plony w ciepłych regionach kraju.
Orzechy kasztana jadalnego mogą być spożywane wyłącznie po uprzedniej obróbce termicznej. Odpowiednio przyrządzone (ugotowane lub upieczone) zwracają uwagę słodkim, lekko orzechowym smakiem.
Drzewo
Kasztan jadalny to imponujące, długowieczne drzewo, które może żyć nawet do 500 lat, osiągając wysokość maksymalną do 20 metrów.
Aby nie doprowadzić do nadmiernego rozrostu drzewa, zaleca się regularne przycinanie, które pozwoli odpowiednio sterować wzrostem.
Korona drzewa jest gęsta i przybiera kulistą formę. Podłużne, lancetowate liście osiągają długość 10 do 25 cm i zwracają uwagę licznymi ząbkamiUpra.
Uprawa
Dla zachowania optymalnego tempa wzrostu i intensywnego owocowania, kasztany jadalne wymagają stanowiska słonecznego i żyznej gleby o lekko kwaśnym odczynie do pH 6.
Choć dorosłe okazy wyróżniają się wysokim poziomem mrozoodporności (nawet do -30 stopni Celsjusza) to przez pierwsze lata uprawy w gruncie mogą wymagać dodatkowego zabezpieczenia na zimę.
Drzewo wyróżnia się wysokim poziomem odporności na choroby, a w przypadku wystąpienia infekcji pomocne okażą się nawet podstawowe opryski preparatami grzybobójczymi.