Jagoda goji z uwagi na wysoką zawartość cennych substancji odżywczych należy do kategorii superfood. Pierwsze owoce pojawiają się zwykle na przełomie sierpnia i września. Dojrzałe jagody mają lekko wydłużony kształt i intensywnie czerwonopomarańczową skórkę.
Z uwagi na wysoką zawartość cennych witamin, minerałów i aminokwasów owoce polecane są do spożywania na surowo.
Krzew
Krzew Korean Big Goji zachwyca swoim egzotycznym urokiem. Dojrzała roślina osiąga wysokość i rozpiętość wynoszącą nawet do 2,5 metra. Aby ograniczyć nadmierne rozkrzewienie, można przeprowadzać regularne przycinanie, formując krzew w pożądany format.
W okresie kwitnienia, przypadającym na czerwiec do sierpnia, roślina zwraca uwagę wyjątkowo estetycznymi, fioletowymi kwiatami.
Uprawa
Mimo egzotycznego pochodzenia, jagoda Goji Korean Big doskonale nadaje się do uprawy w Polsce. Dla uzyskania obfitych plonów, krzew należy sadzić na stanowiskach słonecznych, osłoniętych od wiatru, najlepiej na wystawie południowej lub zachodniej.
Optymalne warunki zapewni również wystawa wschodnia, nie poleca się uprawy na wystawie północnej. Krzew preferuje glebę żyzną i lekką o zasadowym odczynie.
Krzew wyróżnia się wysokim poziomem mrozoodporności, dzięki czemu może być z powodzeniem uprawiany również w gruncie i nie wymaga dodatkowego zabezpieczania.
Z uwagi na intensywne rozkrzewianie roślina może wymagać regularnego przycinania, aby uniknąć nadmiernego pokładania się pędów.