Bez czarny Sampo uznawany jest za jedną z bardziej plennych odmian bzu. Na jednym gronie może dojrzeć nawet do 260 sztuk niewielkich jagód, których średnica zwykle nie przekracza 5 mm. Pojedyncze owoce wyróżniają się głębokim, czarnym kolorem o delikatnym połysku.
Uprawiając bez czarny Sampo należy pamiętać, że surowe owoce są niejadalne i mogą powodować zatrucie pokarmowe. Owoce mogą być spożywane wyłącznie po uprzednim przetworzeniu, w tym gotowaniu lub suszeniu.
Krzew
Bez czarny odmiany Sampo wyróżnia się intensywnym wzrostem. Dorosła odmiana może osiągać wysokość od 5 do nawet 8 metrów. Lekko wydłużone, drobne liście, lekko postrzępione na brzegach, doskonale kontrastują z czarnymi jagodami.
W okresie kwitnienia krzew zachwyca pachnącymi kwiatami o mlecznym kolorze i z wyraźnie widocznymi, wystającymi pręcikami.
Uprawa
Posadzony w odpowiednim miejscu krzew bzu czarnego Sampo to odmiana niemal całkowicie bezobsługowa. Roślina wyróżnia się wysokim poziomem odporności na choroby i ataki szkodników, a przy tym jest wysoce mrozoodporna, dzięki czemu może być z powodzeniem uprawiana w całej Polsce.
Aby pobudzić kwitnienie i późniejsze owocowanie, czarny bez Sampo należy uprawiać na stanowiskach słonecznych lub delikatnie zacienionych. Roślina preferuje gleby o odczynie obojętnym, jednak poradzi sobie również w przypadku mniej sprzyjających warunkach.
Aby usunąć najstarsze i słabo owocujące pędy, zaleca się, by raz w roku przeprowadzać cięcie odmładzające.