Owoce mini kiwi odmiany dr. Szymanowski osiągają pełną dojrzałość pod koniec sierpnia. Zwykle osiągają średnią wielkość, a ich skórka zabarwia się na zielono. Niekiedy można na jej powierzchni zobaczyć delikatne żebrowania.
Owoce w smaku są wyjątkowo słodkie i aromatyczne, dzięki czemu doskonale nadają się do spożywania bezpośrednio oraz w formie ulubionych przetworów.
Krzew
Kiwi dr. Szymanowski to odmiana o średnio szybkim tempie wzrostu. Roczny przyrost waha się w przedziale od 1 do 2 metrów, a dorosłe pędy osiągają długość nawet do 5 metrów.
Szczególną uwagę w tej odmianie zwracają liście, które w okresie jesiennym przebarwiają się na biało i różowo. Z uwagi na pnący pokrój krzew może wymagać zastosowania dodatkowych podpór.
Uprawa
Mini kiwi odmiany dr. Szymanowski to roślina o wysokim współczynniku mrozoodporności, dzięki czemu może być z powodzeniem uprawiana w polskich warunkach klimatycznych.
Roślina przetrwa również mrozy wynoszące do -40 stopni Celsjusza, choć może wymagać wówczas zastosowania dodatkowych zabiegów pielęgnacyjnych.
Intensywne tempo wzrostu pnącza, wymaga zastosowania odpowiednich podpór i właściwego prowadzenia.
Krzew preferuje stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatru. Dla uzyskania intensywnego plonu zaleca się uprawę odmiany w glebie żyznej, umiarkowanie wilgotnej, o lekko kwaśnym odczynie.
Z uwagi na fakt, że mini kiwi dr. Szymanowski jest odmianą obupłciową, roślina może być uprawiana w pojedynkę, nie wymaga dodatkowych zapylaczy.