Orzech włoski szczepiony Jacek U17 wyróżnia się intensywnym owocowaniem. Orzechy zyskują pełną dojrzałość we wrześniu i zwracają uwagę swym rozmiarem. Owoce tej odmiany są duże, o okrągłym, lekko spłaszczonym kształcie.
Jądro orzecha wyróżnia się intensywnym aromatem, a cienka skorupka ułatwia rozłupywanie. Szczególną zaletą owoców tej odmiany jest fakt, że skórka pozbawiona jest specyficznej dla niektórych odmian goryczki.
Z uwagi na standardową zawartość tłuszczu, orzechy nadają się do suszenia, a przy długotrwałym przechowywaniu nie ulegają żółknięciu, co sprawia, że doskonale nadają się jako dodatek do deserów i ciast.
Drzewo
Orzech włoski szczepiony Jacek U17 wyróżnia się umiarkowanie silnym tempem wzrostu. Dla utrzymania pożądanej wysokości może wymagać regularnego cięcia. Drzewo wcześnie wchodzi w okres owocowania. Pierwsze owoce pojawiają się już w drugim i trzecim roku po posadzeniu.
Uprawa
Odmiana orzecha włoskiego Jacek U17 wyróżnia się wysokim poziomem mrozoodporności. Drzewo późno rozpoczyna wegetację, dzięki czemu zwiększa się jego odporność na wiosenne przymrozki.
Z uwagi na wysoką odporność na większość typowych chorób orzechów, odmiana U17 doskonale nadaje się do uprawy amatorskiej.
Drzewo jest w pełni samopylne, przez co nie wymaga obecności innych odmian dla skutecznego owocowania. W celu zwiększenia intensywności plonów poleca się jednak uprawę wraz z innymi odmianami orzecha włoskiego, na stanowisku jasnym i w glebie żyznej.