Owoce orzecha japońskiego wyróżniają się nietypowym, charakterystycznym kształtem, przywodzącym na myśl serce. Odmiany tego gatunku naturalnie występują w Japonii, wyrastając bezpośrednio nad potokami.
Orzechy tej odmiany są duże, a jądro ściśle wypełnia całe wnętrze i z łatwością odchodzi od skorupki. Według przeprowadzonych analiz owoce orzecha japońskiego zawierają nawet do 60% więcej białka i aż 2 razy więcej błonnika, w porównaniu do tradycyjnych orzechów włoskich, co sprawia, że stanowią doskonały dodatek do zdrowej diety.
Dodatkowo, orzechy japońskie stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6, dzięki czemu polecane są do spożywania w diecie na zdrowe serce.
Drzewo
Liście orzecha japońskiego wyróżniają się dużym rozmiarem i wydłużonym pokrojem. W naturalnych warunkach drzewo orzecha japońskiego osiąga wysokość maksymalną na poziomie 6 metrów. Aby ograniczyć wzrost, należy pamiętać o regularnym cięciu drzewa.
Uprawa
Orzech japoński należy do kategorii roślin samopylnych, co sprawia, że nie wymaga innej odmiany orzecha dla obfitego owocowania. Roślina wykazuje się pełną mrozoodpornością, dzięki czemu może być z powodzeniem uprawiana w gruncie w każdym regionie Polski.
Z uwagi na specyficzne wymagania rośliny, zaleca się uprawę orzecha japońskiego na stanowiskach słonecznych, w glebie żyznej, o umiarkowanym poziomie wilgotności.
Drzewo wyróżnia się stosunkowo wysoką odpornością na choroby, dzięki czemu nada się również do uprawy amatorskiej.