Orzech włoski czerwony to polska odmiana, która wyróżnia się wyjątkowym zabarwieniem skórki jądra orzecha, w kolorze intensywnej wiśni. Same orzech zwracają przy tym uwagę słodkim, białym miąższem, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów i deserów, w tym do zdobienia ciast, jednak z uwagi na wysoką zawartość tłuszczy nie nadaje się do suszenia.
Na pierwszy wysyp owoców trzeba zwykle poczekać od 3 do 4 lat, jednak naprawdę warto. Drzewo owocuje obficie, rozwijając duże owoce, wielkością zbliżone do piłki tenisowej, z łatwą do rozłupania skorupą.
Drzewo
Drzewo orzecha czerwonego charakteryzuje się umiarkowaną siłą wzrostu i wyjątkowo estetycznym, kulistym pokrojem. Chcąc utrzymać optymalną wysokość drzewa na poziomie np. 3 metrów, należy pamiętać o regularnym cięciu.
Uprawa
Jako polska odmiana orzecha, orzech włoski czerwony, szczepiony na pniu doskonale nadaje się do uprawy w naszych warunkach klimatycznych. Drzewo wyróżnia się wysokim poziomem mrozoodporności, do nawet -30 stopni, dzięki czemu przetrwa wiosenne przymrozki, bez konieczności dodatkowego zabezpieczenia.
Roślina wyróżnia się również wysokim poziomem odporności na choroby, dzięki czemu jest wyjątkowo prosta w uprawie.
Orzech włoski czerwony preferuje glebę żyzną i świeżą. Aby znacząco zwiększyć intensywność owocowania, zaleca się uprawę orzecha na stanowisku ciepłym i słonecznym.
Istotną zaletą orzecha włoskiego czerwonego jest to, że nie wymaga innych odmian do obfitego plonu, jako odmiana samopylna wydaje owoce, również uprawiany w pojedynkę.