Dereń szczepiony starokijewski to ukraińska odmiana derenia jadalnego, wyróżniająca się obfitym kwitnieniem, zapewniającym coroczne zbiory na poziomie 35 kg. Duże owoce derenia osiągające wagę 12-15g, wyróżniają się ciemnowiśniowym kolorem i lekko wydłużonym, butelkowym kształtem.
Okres zbiorów rozpoczyna się zwykle w okolicach sierpnia. Owoce wyróżniają się doskonałym smakiem. Idealny wręcz balans słodyczy (około 8% cukrów) i kwaskowatości (zawartość kwasów na poziomie ok. 2,2%) sprawia, że owoce mogą być spożywane na surowo lub w formie ulubionych przetworów – dżemów, soków i nalewek.
Krzew
Dereń szczepiony starokijewski to dorodny krzew, który osiąga wysokość nawet do 4 metrów. Okres kwitnienia przypada na koniec marca. Wówczas roślina obsypuje się niewielkimi, miododajnymi kwiatami, o delikatnej żółtej barwie.
Uprawa
Dereń szczepiony starokijewski (inaczej dereń jadalny starokijewski) jest odporny na mróz i typowe choroby roślin. Choć najlepiej czuje się w glebie żyznej, o pH mieszczącym się w przedziale 7,5-8, to równie dobrze poradzi sobie w podłożu mniej żyznym.
Krzew nie wymaga przycinania, jednak w celu poprawy jego estetyki, a także dla zwiększenia plonów warto rozważyć coroczne przycinanie krzewu. Odpowiednio prowadzony dereń szczepiony starokijewski można formować w krzew lub niewielkie drzewko.
Dereń szczepiony starokijewski jest krzewem w pełni samopylnym, dlatego dla osiągnięcia obfitych plonów nie wymaga uprawy z innymi odmianami w pobliżu.