Winorośl odmiany Ferdynand należy do kategorii winorośli deserowych. Wydaje duże owoce, które w okresie pełnej dojrzałości przybierają intensywny, ciemnofioletowy kolor. Dojrzałe owoce zebrane są w zwarte, stożkowe kiście, których waga często wynosi nawet powyżej 2 kilogramów. Masa pojedynczej jagody wynosi nawet do 20 g. Miąższ owoców winorośli Ferdynand uznawany jest za soczysty, delikatnie słodki, o doskonale wręcz zharmonizowanym smaku.
Dojrzałe owoce doskonale nadają się do spożywania na surowo, a także do przygotowania ulubionych przetworów, w tym soków i win.
Krzew
Winorośl Ferdynand uprawiana w donicy rośnie silnie, a pędy dobrze drewnieją. Dorosła winorośl intensywnie się rozrasta, dlatego należy zapewnić jej odpowiednią podporę. Z uwagi na wysoką intensywność owocowania, zalecane jest regularne przycinanie krzewu, aby nie doprowadzić do jego nadmiernego przeciążenia.
Uprawa
Odmiana Ferdynand wyróżnia się wysokim poziomem odporności na mróz, nawet do -23 stopni Celsjusza i jest odporna na choroby, w tym choroby grzybowe. Dla zapewnienia optymalnych warunków rozwoju i obfitych plonów roślina wymaga stanowiska słonecznego. Roślina wymaga podłoża żyznego, bogatego w składniki odżywcze, jednak z powodzeniem poradzi sobie również w glebie mniej żyznej. W okresie utrzymującej się suszy należy zapewnić roślinie odpowiednią podaż wody, nie doprowadzając przy tym do nadmiernego przemoczenia podłoża. Zalegająca woda w donicy może przyczyniać się do występowania chorób korzeni.