Winorośl Wiktoria należy do odmian wielkoowocowych – jej owoce są duże, przez co doskonale sprawdzają się do jedzenia na surowo. Owoce winorośli zbierają się w duże stożkowe grona.
Ich skórka przybiera intensywny różowy, a niekiedy nawet czerwono-purpurowy kolor, który doskonale wręcz kontrastuje z ciemną zielenią liści. Miąższ owoców jest soczysty i wyjątkowo słodki. Zdaniem niektórych można w nim wyczuć delikatny posmak muszkatu.
Okres dojrzałości owoców przypada na połowę września. Wówczas zebrane plony doskonale sprawdzą się do spożywania na surowo, a także do przygotowania ulubionych przetworów, w tym przede wszystkim soków.
Krzew
Winorośl Wiktoria uprawiana w donicy rośnie umiarkowanie silnie, a przy tym dobrze drewnieje. Odpowiednio prowadzona, uprawiana w donicy „Wiktoria” może wypuścić pędy o długości 2-3 metrów.
Krzew wydaje plony każdego roku, które przy zapewnieniu odpowiednich warunków są obfite.
Uprawa
Winorośl Wiktoria jest rośliną mrozoodporną, która przetrwa temperatury ujemne nawet do -27 stopni Celsjusza. Wyróżnia się wysoką odpornością na choroby.
W celu zwiększenia obfitości plonów warto zapewnić winorośli stanowisko słoneczne, choć winorośl będzie owocować również na stanowisku półcienistym.
Z uwagi na charakter krzewu – roślina pnąca – winorośl wymaga zastosowania dodatkowych podpór, umożliwiających sprawne rozrastanie się krzewu.
Podczas uprawy winorośli zaleca się zastosowanie żyznego podłoża o odczynie obojętnym, a także stałego utrzymania umiarkowanej wilgotności gleby.