Winorośl Brawissimo należy do grupy odmian winorośli bezpestkowych. Same owoce osiągają umiarkowaną wielkość i mają charakterystyczny, owalny kształt. W zależności od poziomu nasłonecznienia, skórka owoców winorośli Brawissimo może przyjmować kolor jasnozielony, nawet do złotożółtego.
Cienka, mocna skórka sprawia, że owoce doskonale nadają się do jedzenia na surowo, jednak równie dobrze sprawdzą się podczas przyrządzania przetworów, w tym soków i dżemów.
Smak owoców jest słodki i harmonijny. W dojrzałych jagodach wyczuwalna jest intensywna nuta muszkatu.
Krzew
Winorośl Brawissimo, również ta uprawiana w donicy silnie się rozrasta i wymaga zapewnienia odpowiedniego podparcia. Jej elastyczne, mocne pędy ułatwiają formowanie winorośli. Należy jednak pamiętać, by zabieg ten przeprowadzać na młodych sadzonkach, ponieważ pędy drewnieją.
Uprawa
Dla zapewnienia optymalnych warunków rozwoju i obfitego owocowania winorośl Brawissimo wymaga zapewnienia stanowiska słonecznego, osłoniętego przed wiatrem.
Roślina najlepiej wzrasta w glebie żyznej, równomiernie wilgotnej, ale nie przemoczonej, jednak równie dobrze poradzi sobie w glebie o umiarkowanej żyzności. Wówczas jednak warto zadbać o dodatkowe nawożenie nawozami o zrównoważonym składzie.
Winorośl Brawissimo jest odporna na mróz (najlepiej rośnie w strefach o mrozoodporności 6 i wyższych) i powszechne choroby winorośli. Aby zapewnić dostęp promieni słonecznych do głębszych winorośli, zaleca się, aby regularnie przycinać przerośnięte pędy.