Winorośl Nadieżda azos to deserowa odmiana winorośli o dużych owocach i wczesnej porze dojrzewania. Stosunkowo duże jagody w okresie pełnej dojrzałości przybierają intensywną czarno granatową barwę z delikatnym szarym nalotem.
Łączą się w obfite grona, które przy zapewnieniu optymalnych warunków mogą osiągnąć wagę nawet do 1,8-2 kilogramów. Mocna skórka skrywa wyjątkowo smaczny miąższ, który wyróżnia się doskonałym balansem soczystości i kruchości.
Winorośl Nadieżda Azos wydaje obfite plony, a owoce, z uwagi na swój doskonały smak, sprawdzą się zarówno podczas spożywania na surowo, jak również do przygotowania ulubionych przetworów.
Krzew
Krzew winorośli Nadieżda Azos wyróżnia się silnym wzrostem i intensywnym kwitnieniem. Z uwagi na pnący pokrój roślina wymaga zastosowania odpowiedniej podpory. Dobrze prowadzona może pokrywać pergole, zapewniając cień w upalne dni.
Uprawa
Winorośl Nadieżda Azos to roślina mrozoodporna, znosząca temperatury ujemne osiągające nawet do -23 stopni Celsjusza. Dobrze znosi typowe choroby winorośli, w tym choroby grzybowe.
Uprawiana w gruncie dojrzewa na początku września, na obszarach, na których panują niższe temperatury, okres dojrzałości owoców może przypadać na połowę września.
Dla zapewnienia optymalnych warunków rozwojowych i obfitych plonów zaleca się uprawę winorośli Nadieżda Azos na stanowiskach słonecznych, osłoniętych od wiatru. Gleba, w której uprawiana jest winorośl, powinna być żyzna, umiarkowanie wilgotna.