Ta deserowa odmiana winorośli po raz pierwszy została wyhodowana w Rosji. To złożony mieszaniec wydający duże, soczyste owoce. Dojrzałe jagody winorośli Zaria Nieswietaja przybierają odcień głębokiego fioletu, który podkreślony jest delikatnym, szarym nalotem.
Owoce winorośli przy sprzyjających warunkach mogą osiągać masę nawet do 15 g, łącząc się w zwarte grona, o masie całkowitej nawet do 1000 gramów. Należąca do odmian bardzo wczesnych winorośl Zaria Nieswietaja wydaje owoce już na początku września.
Miąższ owoców jest soczysty i chrupki. Szczególną uwagę zwraca jednak smak, wysoka zawartość cukru na poziomie 17-18% i kwaskowatość na poziomie 5-7 g sprawia, że owoce wyróżniają się doskonałą harmonią.
Sprawdzą się zarówno do spożywania na surowo, jak i przygotowania ulubionych przetworów.
Krzew
Krzew winorośli Zaria Nieswietaja wyróżnia się mocnym wzrostem, a dojrzałe pędy dobrze drewnieją. Z uwagi na pnący pokrój roślina wymaga zapewnienia odpowiedniego podparcia.
Uprawa
Winorośl Zaria Niestwietaja jest odporna na mróz, dobrze toleruje temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza. Dodatkowo wyróżnia się wysokim poziomem odporności na powszechne choroby winorośli, jednak może wymagać zastosowania dodatkowej ochrony przed grzybami.
Dla zapewnienia optymalnych warunków wzrostu i intensywnych plonów winorośl Zaria Nieswietaja wymaga stanowiska słonecznego lub półcienistego. Podłoże powinno być żyzne i delikatnie wilgotne.
W przypadku podłoża o umiarkowanej i niskiej żyzności zaleca się stosowanie dodatkowych nawozów.