Winorośl Furszetnyj to odmiana wielkoowocowa o wczesnej i średnio-wczesnej porze dojrzewania. Pierwsze owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września, zwracając uwagę swoją wielkością i wyjątkowym smakiem. Dojrzałe jagody winorośli Furszetnyj osiągają nawet do 23 gram i zwracają uwagę intensywnym, ciemnofioletowym kolorem. Pojedyncze jagody winorośli łączą się w zwarte grona, których waga waha się w przedziale od 400 do 1200 gramów.
Owoce tej deserowej odmiany winorośli zachwycają doskonale zharmonizowanym smakiem z wyczuwalną delikatną nutą muszkatu. Zawartość cukru w dojrzałych owocach wynosi około 16-18% przy kwaskowatości na poziomie 5-7 gramów, co czyni je doskonałą przekąską do spożywania na surowo, lub przygotowania ulubionych przetworów.
Krzew
Winorośl Furszetnyj wyróżnia się intensywnym, mocnym wzrostem i wysoką plennością, na poziomie nawet do 75%. Z uwagi na pnący pokrój roślina wymaga zastosowania dodatkowych podpór.
Uprawa
Winorośl Furszetnyj wyróżnia się wysoką odpornością na mróz i dobrze toleruje temperaturę do -23 stopni Celsjusza. Roślina jest odporna na typowe choroby winorośli, w tym choroby grzybowe. Dla zapewnienia optymalnych warunków wzrostu i obfitego kwitnienia zaleca się uprawę winorośli Furszetnyj na stanowiskach słonecznych lub półcienistych, w glebie żyznej lub umiarkowanie żyznej, o umiarkowanym poziomie wilgotności.
W przypadku obfitego owocowania zaleca się, by na bieżąco przycinać pędy, tak by duże owoce winorośli nie przeciążyły krzewu.