Winorośl Hariton to odmiana o dużych owocach. Osiągające od 12 do nawet 20 gramów jagody zwracają uwagę intensywnym niebiesko-fioletowym kolorem. Dojrzałe owoce zebrane są w gęste i zwarte grona, które przy zapewnieniu optymalnych warunków wzrostowych mogą osiągać masę nawet do 1500 gramów. Winorośl Hariton to odmiana wczesna, a pierwsze dojrzałe owoce są gotowe do zbioru już pod koniec sierpnia.
Z uwagi na doskonały balans smaku, wyjątkowo słodki, z nutką kwaskowatości, owoce winorośli Hariton polecane są do spożywania na surowo lub do przygotowania ulubionych przetworów.
Krzew
Winorośl Hariton również uprawiana w donicy wyróżnia się silnym wzrostem i szybkim drewnieniem. Odpowiednio pielęgnowana może wypuszczać pędy o długości nawet do 2-3 metrów.
Krzew wyróżnia się obfitym kwitnieniem i intensywnym owocowaniem. Odpowiednio prowadzony wydaje plony każdego roku.
Uprawa
Winorośl Hariton wyróżnia się wysokim poziomem mrozoodporności. Roślina, bez konieczności przeprowadzania dodatkowych zabiegów zabezpieczających dobrze znosi temperatury ujemne nawet do -25 stopni Celsjusza. Winorośl Hariton jest wysoce odporna na działanie większości typowych chorób winorośli, co znacząco ułatwia uprawę.
W celu uzyskania najlepszych efektów, w tym obfitych zbiorów, zaleca się uprawę na stanowiskach słonecznych lub półcienistych. Roślina wymaga żyznego, dobrze przepuszczalnego podłoża, o umiarkowanym poziomie wilgotności. W przypadku intensywnego owocowania należy pamiętać o regularnym przycinaniu pędów.