Winorośl Dniepr to odmiana o dużych, soczystych owocach, które doskonale nadają się do jedzenia na surowo. Intensywne, ciemnogranatowe, niekiedy wręcz czarne jagody zbierają się w zwarte, cylindryczne grona, które w sprzyjających warunkach mogą osiągać masę nawet do 1000 g.
Miąższ owoców jest wyjątkowo słodki, a zdaniem niektórych w dojrzałych jagodach wyczuwalna jest delikatna nutka malinowego posmaku.
Jako winorośl należąca do kategorii wczesnych, Dniepr wydaje owoce już na początku września.
Krzew
Winorośl Dniepr uprawiana w donicy wyróżnia się umiarkowanie silnym wzrostem i dobrym drewnieniem. Odpowiednio prowadzona regularnie wydaje plony, a jej pędy mogą osiągnąć długość nawet do 2-3 metrów. Z uwagi na pnący pokrój, roślina wymaga zastosowania dodatkowych podpór.
Jako roślina wysokoplenna Dniepr wydaje plony każdego roku. Aby nie dopuścić do nadmiernego przeciążenia rośliny, zaleca się na bieżąco przycinać pojedyncze pędy.
Uprawa
Winorośl Dniepr wyróżnia się wysokim poziomem mrozoodporności. Roślina wytrzymuje ujemne temperatury nawet do -26 stopni Celsjusza, co sprawia, że doskonale nadaje się do uprawy również w gruncie na terenie całej Polski.
Winorośl jest odporna na większość chorób, w tym choroby grzybowe.
Dla zapewnienia optymalnych warunków wzrostowych, a także w celu pobudzenia kwitnienia, zaleca się uprawę winorośli Dniepr na stanowiskach słonecznych lub półcienistych, w podłożu żyznym, o stałym, umiarkowanym poziomie wilgotności.
W okresie wzrostu warto stosować tradycyjne odżywki dla winorośli.