Winorośl Dikson to gatunek średnio-wczesny. Owoce dojrzewają w okresie od 115 do 130 dni, wyróżniając się intensywnym smakiem i przyjemnym aromatem.
Dojrzałe jagody winorośli Dikson osiągają nawet do 25 gramów tworząc różowe, lekko wydłużone kule, połączone w średnio luźne, stożkowe grona, o masie całkowitej nawet do 2000 gramów.
Wyjątkowo smaczne jagody deserowe zachwycają delikatnym słodkim smakiem, z zauważalną nutą kwaskowatości. Miąższ owoców jest ścisłe, lekko chrupiący. Owoce nadają się zarówno do spożywania na surowo, jak i do przyrządzania różnego rodzaju przetworów.
Krzew
Winorośl Dikson to szybkorosnący krzew, który przy zapewnieniu optymalnych warunków rozwojowych może osiągnąć nawet do 3 metrów.
Duża siła wzrostu sprawia, że roślina nadaje się do uprawy w donicach. Kwitnienie rozpoczyna się w okolicach maja, a pierwsze dojrzałe owoce można zbierać już we wrześniu.
Uprawa
Winorośl Dikson wyróżnia się zwiększoną odpornością na choroby, w tym choroby grzybowe, a także wysokim poziomem odporności na ujemne temperatury. Roślina dobrze toleruje mróz do nawet -23 stopni Celsjusza.
Dla zapewnienia optymalnych warunków wzrostu oraz obfitego owocowania należy zapewnić roślinie stanowisko słoneczne lub półcieniste. Gleba powinna być przepuszczalna, umiarkowanie wilgotna o pH obojętnym do zasadowego.
Niekiedy, w przypadku obfitego owocowania konieczne może się okazać regularne przycinanie pnączy, aby nie doprowadzić do nadmiernego przeciążenia rośliny.