Winorośl odmiany Wojewoda to mieszaniec złożony, powstały z gatunków Talisman i Cardinal. Odmiana deserowa wydaje duże i wyjątkowo smaczne owoce, które dojrzewają zwykle w przeciągu 105 do 110 dni, co czyni ją odmianą wczesną.
Dojrzałe jagody winorośli Wojewoda są bardzo duże i osiągają masę nawet do 22 gramów. Okrągłe, ciemnoczerwone jagody wiążą się w duże, luźne grona, które mogą osiągać masę całkowitą nawet do 1200 gramów.
Miąższ owoców winorośli Wojewoda zwraca uwagę wyjątkową chrupkością i doskonałą harmonią smaku. Owoce zawierają nawet do 19% cukru, przy stosunkowo niewielkiej kwaskowatości na poziomie 5-7 g/l.
Wyjątkowy smak owoców dodatkowo podkreśla delikatna nutka muszkatołowa. Dojrzałe jagody winorośli nadają się do spożywania na surowo oraz w formie przetworów, w tym soków.
Krzew
Winorośl Wojewoda uprawiana w donicy osiąga maksymalną wysokość nawet do 3 metrów. Wyróżnia się szybkim wzrostem i drewnieniem. Pędy, dla pełnej stabilizacji wymagają zastosowania odpowiednio dobranych podpór.
Jako roślina samopylna winorośl Wojewoda może być uprawiana samodzielnie, nie wymaga towarzystwa innych roślin.
Uprawa
Winorośl Wojewoda wyróżnia się wysokim poziomem mrozoodporności. Doskonale znosi temperatury nawet do -21 stopni Celsjusza. Należy do roślin niewymagających, dzięki czemu doskonale sprawdzi się również podczas uprawy amatorskiej.
Wysoka odporność na choroby typowe dla winorośli sprawia, że Wojewoda nie wymaga przeprowadzania szeregu zabiegów pielęgnacyjnych.