Odmiana winorośli Sirieniewyj Tuman przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych. Wyróżnia się wyjątkowym, wręcz idealnie zharmonizowanym smakiem i intensywnym wiśniowym kolorem.
Dojrzałe jagody zawierają nawet do 19% cukru, co przy niskiej kwaskowatości, na poziomie 6-7 g/l pozwala zaliczyć je do grona winorośli deserowych.
Pojedyncze jagody winorośli Sirieniewyj Tuman osiągają masę nawet do 18 g, a pełne, ścisłe grona mogą ważyć nawet do 2,5 kilogramów. Owocowanie zwykle rozpoczyna się na przełomie sierpnia i września, co czyni ją rośliną wczesną.
Miąższ dojrzałych jagód winorośli Sirieniewyj Tuman jest ścisły i chrupki. Owoce mogą być spożywane bezpośrednio lub podawane w formie przetworów, w tym soków i win.
Krzew
Winorośl odmiany Sirieniewyj Tuman to rozległy krzew, który odpowiednio prowadzony dorasta nawet do 2-3 metrów. Z uwagi na swoją formę, pnącze wymaga zastosowania dodatkowych podpór.
Uprawa
Winorośl Sirieniewyj Tumar uprawiana w donicach preferuje stanowisko słoneczne lub półcieniste. Mimo stosunkowo wysokiej mrozoodporności młode sadzonki należy okrywać na zimę, by nie dopuścić do przemarznięcia delikatnych pędów.
Roślina szybko rośnie, osiągając nawet do 3 metrów wysokości. Dla zapewnienia intensywnego kwitnienia i obfitych plonów winorośli należy zapewnić podłoże umiarkowanie wilgotne, o pH zasadowym lub obojętnym. Roślina nie ma szczególnych wymagań dotyczących typu podłoża.
Dobrze toleruje większość tradycyjnych podłoży.