Juka Karolińska z uwagi na swój wysoce dekoracyjny charakter jest chętnie uprawianą rośliną ogrodową. Jej owoce przybierają formę suchych, pękających torebek, wypełnionych nasionami, które w sprzyjających warunkach mogą osiągnąć długość nawet do około 40-50 centymetrów.
Co szczególnie ważne, owoce te są niejadalne.
Juka Karolińska naturalnie występuje na terenach pustynnych Ameryki Północnej, co sprawia, że w polskim klimacie zawiązanie owoców jest niemożliwe.
Krzew
Juka Karolińska to niewielka bylina, dorastająca do 30-40 centymetrów wysokości. Należąca do rodziny szparagowatych zwraca uwagę swoimi grubymi, sztywnymi, mieczowatymi liśćmi. Wraz z nadejściem okresu kwitnienia, przypadającego na przełom czerwca i lipca, Juka Karolińska wytwarza wyjątkowo strojne kwiatostany. Pęd kwiatostanowy osiąga wysokość nawet do 150 centymetrów i zachwyca delikatnymi dzwonkowatymi kwiatami o kremowobiałej barwie.
Uprawa
Z uwagi na naturalne występowanie Juki Karolińskiej, roślina, dla zapewnienia optymalnych warunków wzrostowych wymaga stanowiska słonecznego, ciepłego i osłoniętego od silnych wiatrów. Uprawiana na stanowisku cienistym nie kwitnie, a ewentualne kwiaty są znacznie słabsze i mniej obfite.
Z uwagi na niewielki poziom mrozoodporności w okresie obniżonej temperatury roślina może przemarzać, dlatego najlepiej uprawiać ją w pojemnikach, które na zimę mogą być przeniesione w cieplejsze miejsce.
Roślina jest wysoce odporna na choroby i szkodniki, jednak w przypadku długotrwałych deszczów może wystąpić zakażenie grzybicze.