Santa Rosa to odmiana śliwy japońskiej, która została wyselekcjonowana około 1920 roku w Stanach Zjednoczonych z połączenia aż trzech gatunków - Prunus simmonii, Prunus salicina i Prunus americana. Jest to jedna z najstarszych odmian w tej grupie i przy okazji jedna z najpopularniejszych.
Jednak nie ma co się dziwić, skoro Śliwa Japońska Santa Rosa nie dość, że szybko wchodzi w fazę owocowania, to jeszcze rodzi wyśmienite w smaku owoce. Drzewko jest też stosunkowo proste w uprawie, więc sprawdzi się nie tylko w sadzie profesjonalisty, ale też amatora.
Śliwa Japońska Santa Rosa polecana jest do przydomowego ogrodu lub na działkę. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wykorzystać odmianę w sadzie towarowym.
Charakterystyka drzewa
Drzewko owocowe rośnie silnie, dorastając do 3-5 metrów wysokości. Koronę tworzy rozłożystą, bardzo okazałą. Śliwa Japońska Santa Rosa liście ma jasnozielone, wydłużone. Kwitnie bardzo wcześnie, pokrywając się jasnymi kwiatami.
Wygląda wówczas bardzo pięknie i może stanowić najciekawszy element dekoracyjnych przydomowych ogrodów. Niewątpliwą zaletą tej odmiany śliwy japońskiej jest to, że wcześnie wchodzi w okres owocowania. Najczęściej w drugim lub trzecim roku po posadzeniu daje pierwsze owoce.
Śliwa Japońska Santa Rosa plonuje obficie, corocznie. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada na sierpień. Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami można nabyć wczesną wiosną lub jesienią.
Bezpośrednio po zakupie zaleca się ich umieszczenie w gruncie, ponieważ wtedy też przypada okres ich sadzenia.
Owoc
Śliwa Japońska Santa Rosa rodzi duże owoce. Jedna sztuka waży średnio 50 gramów, ale zdarzają się też i większe, których masa wynosi do 60 gramów. Owoce kształt mają okrągły, lekko asymetryczny.
Skórka w zależności od stopnia dojrzałości może przybrać różny odcień - od różowofioletowego po ciemnofioletowy. Pod skórką kryje się żółty, nieco galaretowaty miąższ. W smaku pyszne, z dużą ilością soków, słodyczy i aromatów. Pestka mała, ale źle oddzielająca się od miąższu.
Owoce smakują wyśmienicie jedzone na surowo. Jednak można je też dodawać do ciast, deserów, koktajli i różnych potraw. Wyjdą z nich też pyszne dżemy, soki, konfitury, czy musy.
Owoce odmiany Santa Rosa nadają się do suszenia i konserwowania, więc można na dłużej zachować smaki lata. Owoce dobrze znoszą transport, więc są idealną odmianą na handel.
Uprawa
Śliwa Japońska Santa Rosa powinna być umieszczona na ciepłym i słonecznym stanowisku, gdzie drzewo będzie miało przynajmniej sześć godzin słońca dziennie. Powinno być też osłonięte od silnych wiatrów. Dla tej odmiany najlepsza będzie gleba żyzna, przepuszczalna, o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego.
W pierwszym roku po posadzenie bardzo ważne jest regularne podlewanie, ponieważ to ułatwi przyjęcie się drzewka. Śliwa Japońska Santa Rosa dość dobrze znosi mrozy, ale mimo to młode sadzonki najlepiej zabezpieczać na zimę.
Odmiana rzadko choruje, choć bywa podatna na dziurkowatość liści. Aby nie dopuścić do zbyt nadmiernego zagęszczenia się, należy pamiętać o przycinaniu drzewka. Pierwsze cięcie wykonujemy wiosną, nawet po bezpośrednim posadzeniu.
Jeśli do nasadzenia doszło jesienią, to z zabiegiem czekamy do najbliższej wiosny. Wówczas skracamy gałęzie o 1/3 ich długości i pędu głównego około 45 cm nad najwyższą gałązką. Wskazane jest też cięcie letnie po owocowania.
Zawsze warto wykonywać zabiegi w pogodne dni, a rany po cięciu zabezpieczać maścią ogrodniczą.
Zapylacze
Śliwa Japońska Santa Rosa jest samopylna.