Malina Żółta to odmiana krzewu owocowego, który może stanowić ciekawą alternatywę dla klasycznych, czerwonych odmian lub element dekoracyjny przydomowych ogrodów i działek. Malina Żółta powtarza owocowanie, rodząc niezwykle smaczne owoce o ciekawym zabarwieniu.
Wykazuje też dobrą odporność na mróz i choroby, więc nie wymaga tak dużo uwagi, jak inne krzewy owocowe. Dzięki temu z jej utrzymaniem poradzą sobie nie tylko doświadczeni sadownicy, ale również amatorzy.
Charakterystyka krzewu
Krzew Maliny Żółtej rośnie silnie, osiągając do około 1,5 metra wysokości. Pędy ma długie, liczne, mocno rozgałęziające się i łukowato wygięte. Pokrywa je woskowy nalot i miękkie kolce, które nie przysparzają trudności w zbiorach.
Liście Maliny Żółtej są dość charakterystyczne, lekko zawinięte, ale nie jest objaw choroby. Odmiana plonuje umiarkowanie oficie, każdego roku. Ze względu na późne kwitnienie, Malina Żółta owocuje na pędach jednorocznych, co jest zaletą, ponieważ nie występuje kistnik malinowiec i kwieciak malinowiec.
Wschodzące pędy nie są też atakowane przez pryszczarki. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada od pierwszych dni września do pierwszych przymrozków.
Owoc
Malina Żółta wydaje na świat dość duże owoce o prawie kulistym kształcie. Skórkę mają błyszczącą, barwę żółtą lub lekko pomarańczową. W smaku jędrne, zwarte, słodkie i bardzo aromatyczne.
Idealne do spożycia na surowo, ale mogą stanowić też ciekawy dodatek do deserów, ciast i potraw. Owoce Maliny Żółtej można przerobić na kompoty, dżemy, soki, czy musy.
Sprawdzą się też w mrożeniu, a dzięki temu, że nie mają tendencji do szybkiego gnicia, to mogą być przechowywane. Dobrze znoszą też transport, więc to dobra odmiana na handel.
Uprawa
Malina Żółta najlepiej czuje się na ciepłym i słonecznym stanowisku, które jest osłonięte od wiatru. Jednak w lekkim półcieniu również może rosnąć, o ile przez większą część dnia będzie mieć dostęp do słońca.
Teren pod uprawę powinien być płaski, choć nasadzenia można dokonać też na stokach o niewielkim nachyleniu. Gleba powinna być żyzna, umiarkowanie wilgotna, lekko kwaśna o pH 6,5. Malina Żółta wymaga regularnego nawożenia.
Stosować możemy nawozy organiczne lub mineralne zgodnie z zaleceniami producenta. Nie możemy też zapominać o regularnym podlewaniu krzewu, zwłaszcza podczas suchych okresów. W uprawie istotne znaczenie ma też przycinanie krzewu. Pierwsze cięcie wykonuje wiosną, nawet po bezpośrednim posadzeniu.
Jeśli do nasadzenia doszło jesienią, to z cięciem czekamy do najbliższej wiosny. Wówczas pędy przycinamy 3 cm nad ziemią i powtarzamy czynność każdego roku. Przy starszych krzewach możemy wykonywać cięcie również jesienią po zbiorach i wówczas pozostawiamy pędy na wysokości 10 cm od ziemi. Poza tym na bieżąco warto usuwać też uszkodzone i chore pędy.
Zapylacze
Malina Żółta nie wymaga stosowania zapylaczy.